Re: Ukončení PP -potvrzený zápočt. list
ptáme se na totéž. Nenašla jsem v zákoně, ale možná jsem pátrala ve špatném zákoně, či pokynu, či nařízení, či.... kdoví v čem. Dle mého neodesílat vůbec, ale VÍM NAPROSTO JISTĚ, že jsem fakt nečetla všechno, tudíž nebudu machrovat, že se nemusí.
Re: Ukončení PP -potvrzený zápočt. list
celou diskuzi jsem nesledovala, z konce usuzuji,že mluvíte o předkládání Potvrzení o zaměstnání (ZL) na sociálku. Od 1.1.2007 již nebylo nutné, zákon neukládal z-teli předkládat ZL na OSSZ k potvrzování nemoci v případě malých organizací. Byl to "přežitek", zvyk a sociálky to vyžadovaly i nadále, mnohdy z neznalosti, někdy pro snazší svou práci. V současné době, by na sociálce mělo být jasné, že nemohou vyžadovat ZL od zaměstnavatelů k potvrzování nemoci, a to z toho prostého důvodu, že údaj o nemoci na ZL už dávno "vypadl", viz § 313 ZL, ale hlavně proto, že nemocenské dávky, které vznikly od 1.1.2009 zaměstnavatel již nevyplácí. A pokud by běžela nemoc z roku 2008, jednalo by se o zaměstnavatele, který tehdy nemocenské dávky vyplácel, ani tehdy "nepřijdou" nemoc.dávky na zápočtový list - pouze se souhlasem z-ce. Pokud byste v tomto případě chtěli dostát liteře zákona, pak byste vystavili ZL, zvlášť Potvrzení o dobách nemoci a na žádost zce Potvrzení o výdělku pro ÚP - toto za předpokladu, že nemoc vznikla v roce 2008 a přetahla se do roku 2009 a vy jako z-tel vyplácíte nemoceské dávky. Ale v případě, že nemocenské dávky vznikly v roce 2009, z-tel je na ZL neuvádí, ani ZL nepředkládá sociálce k vyplnění dávek. Napsala jsem to srozumitelně ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.