Re: účtování o zahraničním stravném
Musíte rozlišit dvě věci: jednak kurz pro vyúčtování vůči zaměstnanci - tj. kurz dle sedmé části zákoníku práce (den vyplacení zálohy, pokud bez zálohy - den nástupu na cestu) a kurz pro vaše účetnictví (platný pro den zaúčtování cesťáku).
Já jsem si to zjednodušila tím, že jsem si do směrnice napsala, že kurz pro zaúčtování cesťáku je shodný s kurzem pro vyúčtování cestovních náhrad. Tím eliminujete tento kurzový rozdíl. Kurzy pro účetnictví mám pevné měsíční.
Ale stejně vznikne kurzový rozdíl mezi pokladnou a cesťákem (ano 563 nebo 663).
Re: účtování o zahraničním stravném
Poněkud zavádějící odpověď.
Vůči zaměstnanci musíte zjistit výši jeho náhrady, pokud je tato náhrada, doplatek nebo záloha poskytována v ČESKÉ měně nebo v JINÉ MĚNĚ, NEŽ je uvedeno V PROVÁDĚCÍM PŘEDPISU vydaném podle § 189 stanovené cizí měně pro příslušný stát, pokud je k této měně Českou národní bankou vyhlašován kurz - viz. § 183 věta 2.. Jen v tomto případě zjišťujete NÁROK zaměstnance přepočtený kurzem ČNB platným den nástupu prac. cesty nebo poskytnutí zálohy. Nárokovaná částka je pak vyplacena z příslušné valutové nebo korunové pokladny. Pro přepočet na českou měnu pro zaúčtování úbytku z valutové pokladny pak použijete kurz ČNB, který používáte v účetnictví.
Pokud je nárok zaměstnance vyplácen v měně, na kterou má zaměstnanec nárok dle prováděcího předpisu, pak zákon nic neříká o přepočtu kurzem ze dne poskytnutí zálohy nebo ze dne nástupu na prac. cestu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.