Re: pracovní poměr starobního důchodce 2
Presne tak, konec saskaren. Nevim koho nebo co ta doba urcita mela ochranovat. Stat si fakt mysli, ze jsme stado ovci. Kdyz duchodce chce delat, tak dela. kdyz by nechtel, tak snad odejde. ne. no nic. ;o)
jeste dovetek ktery by treba mohl nekoho zajimat. Kooooonecne se zohledni vydelek duchodcu. Do konce roku 2009 at delal duchodce co delal tak duchod porad stejny. takze tu mam pravniky v duchodu, kteri plati vetsi odvody na soc nez je jejich duchod. ;o) a nic z toho nemaji. proste penize vemou a vyhodi oknem. ted vhodi do ossz a ta oknem ven.
od roku 2010 budou mit volbu. bud si nechaji vyplacet 1/2 vypocteneho duchodu a kazdych 180 odpracovanych dni se jim duchod prepocita. nebo druha varianta, a zatim jsem to tedy nepocital, ale jednim okem se mi zda lepsi. berou cely duchod a po odpracovani dvou let se jim zase prepocita. po dvou letech myslim o 0,4% a kdyz po tech 180 dnech tak o 1,5%. nebo obracene. ;o)
Doba určitá měla ochraňovat zaměstnavatele, aby tam neměl plno důchodců, kteří protože pobírají důchod, tak je k velkému výkonu v zaměstnání nic nenutí a nemotivuje. Ale protože mají věk a zásluhy, tak se na ně přece pořád musí brát ohled. Nemohou být posíláni do horších terénů, na delší služební cesty, řídit auto stovky km, atd. Nejsem proti práci důchodců v žádném případě, ale když takový důchodce věděl, že to má na dobu určitou , tak se víc snažil, protože věděl, že zaměstnavatel mu to nemusí prodloužit. A taky je spousta mladých, nezaměstnaných. Důchodci by většinou opravdu měli být na záskok někoho, zaučení atd. a ne mít jisté místo než je vynesou. Ale vím, že důchodci můj názor sdílet nebudou, budou jen ti, kteří ke své práci dostanou i část práce těch důchodců, kteří na to nestačí.
od roku 2010 budou mit volbu. bud si nechaji vyplacet
>>1/2 vypocteneho duchodu a kazdych 180 odpracovanych
>>dni se jim duchod prepocita. nebo druha varianta, a
>>zatim jsem to tedy nepocital, ale jednim okem se mi
>>zda
>>lepsi. berou cely duchod a po odpracovani dvou let se
>>jim zase prepocita. po dvou letech myslim o 0,4% a
>>kdyz
>>po tech 180 dnech tak o 1,5%. nebo obracene. ;o)
>
>Doba určitá měla ochraňovat zaměstnavatele, aby tam
>neměl plno důchodců, kteří protože pobírají důchod, tak
>je k velkému výkonu v zaměstnání nic nenutí a
>nemotivuje. Ale protože mají věk a zásluhy, tak se na ně přece
>pořád musí brát ohled. Nemohou být posíláni do horších
>terénů, na delší služební cesty, řídit auto stovky km,
>atd. Nejsem proti práci důchodců v žádném případě, ale
>když takový důchodce věděl, že to má na dobu určitou ,
>tak se víc snažil, protože věděl, že zaměstnavatel mu
>to nemusí prodloužit. A taky je spousta mladých,
>nezaměstnaných. Důchodci by většinou opravdu měli být na
>záskok někoho, zaučení atd. a ne mít jisté místo než je
>vynesou. Ale vím, že důchodci můj názor sdílet
>nebudou, budou jen ti, kteří ke své práci dostanou i část
>práce těch důchodců, kteří na to nestačí.
Ano, souhlasím s vámi v tom, že zaměstnavatel např. při potřebě snižování zaměstnanců věděl, že pokud bude někdo žádat o starobní důchod, bude buď muset podat sám výpověď a nebo se alespoň bude muset napsat dodatek na dobu určitou, popřípadě bude možnost uzavřít DPČ, .To papírování bylo jenom jako nutné zlo k té výhodě, že může sám určit, jestli bude důchodce zaměstnávat dál . Příští rok už s touto možností počítat nemůže.Nevím jestli zaměstnavatelé zrovna jásají nad touto změnou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.