Re: opět řádek 48 v DPH
Teď jsme to taky řešili... dokonce i s dotazem na Demoniu...
Podle nich se řádek 48 na přiznání týká všech pořízených DHM s cenou nad 40000 - §78 odst. 2 řeší právě jen to, co je podle příjmovky majetkem.. tvrdí i to, že se tento řádek vyplňuje až když je DHM zařazen do užívání, tedy zaúčtován z 042 na 022... neřekli mi ale, co s investicí, která se potáhne několik měsíců nebo i let... třeba zase padne vláda a bude další novela...
Dělám účto firmě, která staví budovu(bude to její majetek) , takže do ř.48 dáváme každý měsíc všechna plnění, která se týkají této stavby. Ptala jsem se na to na FÚ a tam mi bylo řečeno, že se to tam dává i při pořizování majetku. Nevím, ale stejně tyto údaje nebudou v našem případě úplné, protože ta budova se staví již od loňského roku.
Vidím, že co Fú, to jiný názor. Já osobně bych se přikláněla ke každoměsíčnímu vykazování... Než budovu za 3 roky dostavím a zkolauduju, změní se 5x vláda a výše DPH....
Jinak naprosto souhlasím s větou Jana Ambrože z jeho publikace DPH v příkladech : "....řešení příkladu je správné, méně rozumné bylo rozšířeníé tiskopisu o řádek 48." Konec citáru
My jsme se také ptali na finančním úřadě a tam nám bylo řečeno, že v r.2009 je ve vykazování na ř.48 takový bord.., každý si to vysvětluje jinak. Nemáme si s tím "lámat" hlavu a vyčkat - od r.2010 bude buď změna nebo konečně nějaké stanovisko - výklad, jak se tam má co dávat. Nás zajímala také stavba - jednotlivé fakturace.
To má logiku jen v případě, že si koupím 1 stroj, který ihned zařadím a používám. Ale ne v případě, že se mi pořizování investic táhne několik měsíců a let. Navíc tam dávám vše, co s pořízením souvisí, tedy i od neplátců a částky nižší než 40000,-...
Prostě zase někdo chytrej něco vymyslel a nedomyslel, jak už to bývá u našich ministrantů zvykem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.