Re: Pracovní doba
Kontrolorů jsem se ptala a paní mi pořád ukazovala § 88 a 79 a tvrdila, že co je nad 8,5 hod., že je přesčas. A že je to přestávka ji nezajímalo s tím, že zam-tel ji sice může tolerovat, ale platit jako přesčas. Proto se ptám tady, co vy na to. Ještě musím dodat, že pokud si dotyčný odpíchnul oběd, vyšlo to dle jejích představ 8,5 hod., ale když zapomněl (ale na oběd šel), tak vyšlo 9 hod., tudíž 0,5 hod. přesčas Už jsem z toho vedle, bže kvůli těmto půlhodinkám (kdy se držela přestávka) musím dopočítávat 3roky zpět přesčasy.
Re: Pracovní doba
Podle mne je to naprostý nesmysl, protože třeba u lékaře nebo v obchodě máte klidně hodinu přestávku a určitě jim to nikdo neplatí, natož jako přesčas. Než bych něco přepočítávala, tak bych asi dala dotaz třeba na Úřadu práce, kde mají právníky nebo nějaký odborový svaz.
Pracovní doba - pro paní H.
Dobrý den, přečetal jsem si tento článek a je to teda dost divný a podle mého názoru hrozná kravina na internetu sem našla tento článek. odkaz je na:
http://www.mesec.cz/clanky/prestavky-v-praci-kdy-jsou-placene-a-kdy-neplacene/
toto je jedna část:
Jednotlivé části přestávky musí splnit účel, tj. poskytnutí času na jídlo a oddech, v opačném případě je jejich smysl popřen, tj. nesmí být příliš krátké. Poskytování kratších nebo rozmělněných přestávek do velmi krátkých časových úseků by bylo v rozporu s účelem přestávky. Na druhé straně, horní hranice doby trvání přestávky stanovena není.Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby, a jsou tudíž neplacené. Nenáleží za ně ani mzda, plat nebo jejich náhrada. Navíc se pracovní směna se o dobu přestávky v práci prodlužuje.
Pracovní doba - pro paní H.
Paní Petra má pravdu. Já bych si vytvořila nějaký vnitřní předpis - kde bych napsala dálky a časy kdy jsou přestávky poskytovány a dala bych to podepsat všem zaměstnancům, v zákoníku práce nikde není určeno jak dlouhá má být přestávka. Na některých úřadech majáí přestávku hodinu a nikomu to nevadí. Asi bych se hádala.
Re: Pracovní doba - pro paní H.
Prosím Vás, a když to paní bude muset přepočítavat 3 roky zpětně, tak jakým způsobem se to provádí? To si vleze zpátky do archivu mezd a bude to opravovat přímo tam?
Ale to pak bude muset podat nové ELDP atd.?
A musí podat nové daňové přiznání?
pokud to máte doplatit např. na základě nějaké kontroly, tak doplácíte i zam-cům, kteří už u Vás nepracují (pozor, nemají u Vás již v této době podepsané daň.prohl., takže podle toho daníte) a měli byste jim také vystavit ELDP, příp. potvrz. o zdanit. příjmech (pokud by byla zálohová daň)
Podle mého názoru nemají kontroloři pravdu a já bych nic nedoplácela. Odkazují sice na nové paragrafy ZP, ale v hlavě mají pořád výklady starého zák.práce před rokem 2001, kdy se 30 min. započítávalo do prac. doby.
Pokud u paní H. mají obě přestávky na JÍDLO A ODDECH (nikoliv "na oddech a jídlo" - ty se do prac.doby započítávají), pak si myslím, že není důvod je započítávat nebo dokonce proplácet jako přesčas.
V § 88 odst. 1 se mluví o přestávce NEJMÉNĚ 30 minut, podle odst. 2 může být přestávka rozdělena a kdyby kontrolorka dočetla § 88 do konce, tak v odst. 4 se přímo uvádí, že poskytnuté přestávkY se nezapočítávají do pracovní oby. Kde v § 88 vyčetla, že se přestávka nad 30 minut započítává do pracovní doby?
Podle § 81 pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a pokud dodrží stanovenou týd. prac. dobu podle § 79 a limity délky směn, pak při rozvrhu je povinen přihlédnout "pouze" k tomu, aby rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neuhrožující práce (odst. 2 § 81). Co není zakázáno, je dovoleno - kde je zakázáno zaměstnavateli, aby stanovil v rozvrhu 2 přestávky po 30 minutách?
V § 79 odst. 1 je definice pracovní doby (písm. a) a práce přesčas (písm.i). Vždy se hovoří o VÝKONU PRÁCE, takže proč platit přestávku nad 30 minut, když zam-nec nepracuje a dokonce může opustit v době přestávky pracoviště, pokud to provozní nebo technologické podmínky dovolují?
Naprosto souhlasím, nic bych nedoplácela. Navíc, každý přesčas musí nařídit zaměstnavatel (nebo zam. koná s jeho souhlasem). Tak je i vysvětlováno, když zaměstnanec např. práci nestíhá, zůstane déle, není to automaticky přesčas, nemá-li schváleno nadřízeným.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.