Re: NV za st.svátek
>>>Dobrý den,
>>>prosím o radu, zda je tento výklad správný - viz.
>>>níže
>>>
>>>
>>>Dobrý den,
>>>řešila jsem s odborníkem otázku přeložení svátku dne
>>>28.10. Svátek jako takový přeložit nelze. Zaměstnanci
>>>pokud půjdou do práce ve svátek 28.10. a místo toho
>>>si
>>>vezmou náhradní volno v pátek 30.10., musí dostat
>>>navíc ještě 100% příplatek.
>>>
>>>Za 1 den svátku totiž náleží zaměstnanci 2 dny
>>>náhradního volna nebo zaplacený 1 den + 100%
>>>příplatek.
>>>
>>
>>Ano, je to tak.
>
>a jakým § v ZP se toto řídí? dle § 115 - výklad je
>jiný ...
>děkuji
V ZP se sice o dvou dnech náhradního volna místo 1 den mzda + 1 den náhradní volno nepíše, ale pamatuju si to ze školení. Možná se ozve někdo, kdo má přesnější informace.
* dobrý den, řeším stejný problém, 28.10. jsme byli v práci a v pátek 30.10. jsme zůstali doma. Není problém, abych v docházce přepsala, že jsme 28.10. byli doma a 30.10. v práci, ale raději bych to nechala tak a 30.10. napsala NV.
Takže je takto v pořádku hodinově i finančně? Tj. pracuji ve svátek - dostanu mzdu a za odpracovaný svátek buď 100% příplatek nebo NV?
přesně dle § 115 ZP - mzda za odp.hodiny a NV v rozsahu práce konané ve svátek s náhradou mzdy(prioritní), nebo se lze dohodnout, že místo NV s náhradou přímo příplatek prům. mzdou bez NV.
Nedoporučuji jakékoliv fixlovánjí ve vykazování odp.hodion, dnů, to by sde Vám mohl vymstít.
Tu blbost výše o dvou dnech NV nechte stranou, to je někdo mimo.
Já si to o těch dvou dnech NV vážně nevymyslela a jak je z původního dotazu zřejmé, zřejmě tento výklad opravdu mezi lidmi koluje. Mne to na tom školení zarazilo, protože jsem to slyšela poprvé a připadala jsem si velmi nevzdělaná. Takže se všem omlouvám, že jsem se tu blbost pokusila šířit dál, aniž bych si to někde ověřila. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.