Re: Zkušenosti se ZP - hlášení do 8 dnů
Dobrý den, já mám se zdravotními pojišťovnami skvělé zkušenosti. Moji klienti mi nikdy nepředávají info včas, takže posíláme všechno pozdě. Dokonce se mi stalo, že klient neposlal Přehled o příjmech a výdajích za určitý rok, oni si na to vzpomněli až v květnu a v květnu jsme jim ho zasílali. Dokonce mi paní ještě poděkovala, že jsme hodní, že to vůbec pošleme. Nikdy jsme pokutu ani nic výhružného nedostali. U sociálky a finančáku je to úplně jiné.
Ale je to moje zkušenost!
Mějte se fajn.
oni v principu jsou na všech těchto úřadech hodné dámy, jenom bohužel mají vedení, které na ně šlape; zdravotní pojišťovna je vděčná, že jste u ní a nejdete k jiné, tak má všeobecně lepší přístup; ale například od sociálky neutečete :-)
je to o lidech
takže tito mají úřední postupy a prostě musí
Já se musím zastat i referentek na OSSZ, já s nimi
>>>mám
>>>dobré vztahy a kolikrát řešíme věci i přes telefony,
>>>k
>>>oboustranné spokojenosti. To bych řekla, že ty na
>>>přepážkách jsou horší.
>>
>>oni v principu jsou na všech těchto úřadech hodné
>>dámy, jenom bohužel mají vedení, které na ně šlape;
>>zdravotní pojišťovna je vděčná, že jste u ní a nejdete
>>k
>>jiné, tak má všeobecně lepší přístup; ale například
>>od
>>sociálky neutečete :-)
>>je to o lidech
>>takže tito mají úřední postupy a prostě musí
>
>
>Myslíte tím přihlášky a odhlášky zam-ců?? nebo se
>hlásí i jiné věci, jsem v tom nová díky moc
Jako zaměstnavatel podáváte přihlášky, odhlášky, posíláte měsíční přehledy o výši vyměřovacích základů a plníte oznamovací povinnost na základě zákona č. 48/1997, niže jsem zkopírovala, přeji hodně štěstí :)
§ 10
Oznamovací povinnost plátců pojistného
(1) Zaměstnavatel je povinen nejpozději do osmi dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:
a) nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3) a jeho ukončení; jde-li o pojištěnce podle § 2 odst. 1 písm. b), oznamuje též tuto skutečnost,
b) změně zdravotní pojišťovny zaměstnancem, pokud mu tuto skutečnost sdělil; oznámení se provede odhlášením od placení pojistného u původní zdravotní pojišťovny a přihlášením k placení pojistného u zdravotní pojišťovny, kterou si zaměstnanec zvolil,
c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.
O oznamovaných skutečnostech je zaměstnavatel povinen vést evidenci a dokumentaci. Při plnění oznamovací povinnosti sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, případně jiné číslo pojištěnce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.