Re: rodičovská dovolená
a ta PPM by trvala do doby nástupu na mateřskou? Zaměstavatele mám, ale určitě se do té firmy nevrátím. Už teď jsem na nemocenské a firma krachuje. Určitě nebude existovat až mi skončí 1. rodičovská dovolená. Ten výdělek splňuji, to jsem si už zjisitla
Z čeho nebo jak se PPM počíta a kdo mi jí bude výplacet, když firma skončí?
Re: rodičovská dovolená
PPM znamená peněžitá pomoc v mateřství, tj. ty mateřské dávky, které pobíráte zhruba 2 měsíce před porodem a 4 měsíce po porodu. Výdělek pro vybrání varianty rodičovského příspěvku tedy splňujete, takže si můžete vybrat. Budete ho pobírat buď do vypršení vybrané varianty nebo do nástupu na novou mateřskou, pokud by tento nástup nastal dříve, než varianta vyprší. Ale situace bude záviset na tom, kdy Vám případně skončí Váš pracovní poměr. Např. kdyby Vám prac. poměr skončil a Vy jste nebyla znovu těhotná a otěhotněla až potom, neměla byste pak nárok na nové mateřské dávky, pokud byste nenastoupila k nějakému novému zaměstnavateli. V takovém případě byste si ani nemohla pak zvolit variantu rodičáku a měla byste rovnou čtyřletý a ten byste pobírala od porodu. Ale byla by tu možnost, že by na mateřskou nastoupil manžel, pokud má zaměstnavatele a ten by si mohl vybrat variantu. Pokud by Váš prac. poměr sice skončil, ale v den skončení byste byla těhotná a počátek pobírání mateřských dávek by Vám spadl do ochranné lhůty, která by v tomto případě byla 180 dnů od skončení poměru, měla byste PPM vypočítanou na základě výdělků z toho skončeného zaměstnání. Pokud plánujete otěhotnět brzy, vyberte si dvouletou variantu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.