Re: Příspěvek zaměst.na penzijní připoji
Dobrý den,
zaměstnavatel teoreticky může třeba v kolektivní smlouvě rozhodnout, že příspěvek na penzijní připojištění bude dávat jenom některým zaměstancům, třeba jenom kancelářským a ne dělníkům, ale!!!!!!!!!!!!
existuje též antidiskriminační zákon, ten všeobecně říká, že se má zaměstnavatel chovat ke všem stejně a pokud ti, kterým to nedáte to dají k soudu, tak to bezpochyby vyhrají
a budete z toho mít ostudu a pěkné polízanice
dnešní zaměstnanci svá práva znají!
takže v žádném případě nedoporučuji!
Re: Příspěvek zaměst.na penzijní připoji
přiznám se, že jsem svůj názor konzultovala s personalistkou, která mi potvrdila, co jsem napsala; s tou odpracovanou dobou si myslím není problém (třeba odměna za 10 let práce v podniku ve výši 5 000 Kč dle kolektivky je absolutně normální), ale dávat jiný příspěvek dělníkovi a jiný sekretářce a jiný řediteli... ???
no nevím, mě osobně to přijde logické, přece já ředitel jsem víc než on dělník ale....
ještě jsem se ptala i další kolegyně a taky říká, že rozdělení např. 200Kč příspěvek dělník, 500Kč administrativa, 1000Kč management "není úplně čisté"
dokud se v tom nikdo nehrabe, tak je to v poho, ale....
určitě je v pořádku a je to nejjednoduší, dávat příspěvek třeba 2% z hrubé mzdy; tak je jasné, že dělník dostane pár stokorun, administrativa dostane hodně stokorun a management dostane tisícikoruny a je to
ale já osobně bych konkrétní podobu konzultovala s právníkem a bez jeho doporučení bych nic nedělala
pracovně-právní vztahy jsou potvora, už jsem zažila situaci, kdy byl ukončen pracovní poměr člověku s důvodem zrušení pracovního místa (pravý důvod byl, že byl neschopný atd), ale on u soudu dokázal, že se ho ředitel pokušel přemluvit k dohodě a že člověk, který za půl roku nastoupil po něm, i když měl jinou pozici a jiný název pozice, tak v kartě pracovního místa měl víceméně to samé, shodovalo se to asi na 70%, takže pracovní pozice nebyla zrušena a dosáhl zrušení výpovědi a zpětně za 3 roky jsme mu dopláceli mzdu, úroky, odváděli jsme veškeré daně a úroky z toho, náklady na soud, jeho advokáta atd. ani nechtějte vědět, kolik to zbytečně stálo..
jak já říkám, dokud se nic nestane, tak dobrý, ale jak začne nějaký bláznivý zaměstnanec slídit, tak platí přísloví, kdo chce psa býti hůl si vždycky najde
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.