Re: čerpání dovolené po mateřské
Dobrý den,
jsem od 31.3. na mateřské, ale odpovím Vám jako mzdovka - PPM budete čerpat 196 dní - já to měla do 12.10. - takže u Vás + 14dní - do 26? Zkuste to přepočítat. O dovolenou si musíte požádat zaměstnavatele a máte nárok za celou roční dovolenou + samozřejmě loňskou. Po ukončení mateřské se počítají dny jako neodpracované - nebo jak bych to nazvala a dovolená se začíná krátit-teď si nejsem jistá jak, ale myslím, že první krácení je až po 100 dnech. Dovolenou čerpáte zároveň s rodičovskou - s tím není problém. Na dovolenou máte nárok a tak zaměstnavatel musí vyhovět. Pokud by nevyhověl porušuje ZP.
O.
Děkuji za odpověď,
teď jde o to, zda zaměstnavatel přijme žádost o čerpání dovolené se spožděním 14 dnů, když jsem to nestihla v termínu.
Z dalšího mi vychází, že za rok 2009 se dovolená nekrátí, za další roky, pokud neodpracuji 60 dní nárok nevzniká, takže při návratu do zaměstnání bych měla mít dovolenou nekrácenou.
Uvažiji správně?
Děkuji Lenka T
Tak dámy, já bych to trochu uvedla na správnou míru, když už nehledáte tady v historii. Pokud si nepožádáte o čerpání řádné dovolené ihned po skončení mateřské dovolené, zaměstnavatel už není v žádném případě povinen vám čerpání řádné dovolené umožnit dříve, než po skončení rodičovské dovolené, o kterou rovněž musíte požádat. Dále nemůžete zároveň čerpat řádnou dovolenou a rodičovskou dovolenou, ale postupně. MD se hodnotí jako výkon práce, RD už nikoliv. Krácení je opravdu po 100 dnech o 1/12 nároku a každých dalších 21 dnech o další 1/12, pokud v roce odpracujete min. 60 dní. Pokud ne, tak vzniká nárok jen za odpracované dny, a to za každých 21 odpracovaných dní na 1/12.
Pro jistotu jsem si ověřila - RD lze čerpat zároveň s dovolenou:
Začnu odzadu: rodičovský příspěvek vám náleží od ukončení mateřské dovolené a i když návazně na mateřskou dovolenou čerpáte dovolenou na zotavenou (takže máte po jistou dobu souběh rodičovského příspěvku i dovolené na zotavenou). a dál - odkaz níže
http://www.hledampraci.cz/pracovni-pravo/vycerpani-dovolene-pred-materskou-neschopenka.php
Ano, dřív to nešlo, nyní to lze najednou.
Je těžké něco vysvětlovat, když nechcete chápat, že rodičovská dovolená, je úplně něco jiného než rodičovský příspěvek. A dvě dovolené zároveň u zaměstnavatele čerpat opravdu nemůžete. Ale řádnou dovolenou i rodičovskou dovolenou spolu s rodičovským příspěvkem ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.