Vlákno názorů k dotazu Platební styk od 1.11.2009 od vverca - Re: Platební styk od 1.11.2009 peníze musí být dle...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2009 18:05

vverca (neregistrovaný)

Re: Platební styk od 1.11.2009
    peníze musí být dle zákona na účtu příjemce druhý den, když pošlete peníze v pondělí, on je dostane v úterý
    takže když musí být 28. peníze na účtu FÚ, tak stačí poslat 23. protože to je normální pracovní den
    jen si dejte pozor, aby banka neměla kvůli Vánocům omezen 23. provoz, nejsem si z hlavy jistá, jestli to tak dělají i před Vánoci, ale na Silvestra to tak je

no, s tou ztrátou kytičky to je asi u každého jiné, já už mám DPH spočítané a peníze připravené 10. a posílám 20., nikdy nevíte, jestli se Vám nerozbije počítač, nevypnou z důvodu kalamity na 2 dny proud, atd. prostě život je složitý a kdo je připraven není překvapen :-) :-)

• 8. 11. 2009 23:02

Eva M.

Domnívám se, že pravdu má L-Core a že pro převod z účtu na účet v jiné bance skutečně platí DVA pracovní dny. Pokud se domníváte, že je to jinak, uveďte prosím paragraf a zákon.

Vverčo, možná máte štěstí na ukázněné klienty a můžete tady hrdě psát, že jste hotová 10. - nebo účtujete v pracovním poměru pro jednoho zaměstnavatele. Ale my, kteří máme větší množství klientů, pro něž děláme účetnictví EXTERNĚ, pociťujeme mnohem větší tlak na termíny než Vy, víte?

• 9. 11. 2009 14:19

Vercig (neregistrovaný)

1. listopadu 2009 vstoupí v účinnost nový Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku (dále jen „ZOPS“), který nahradí stávající Zákon č. 124/2002 Sb., o platebním styku.

A podle tohoto zákona by převod měl proběhnout do druhého dne.

• 9. 11. 2009 16:14

Eva M.

Do toho nového zákona jsem se dívala. Nevím, jestli to chápu dobře, pořád mi vycházejí DVA dny. Jeden den podle §109 a druhý den podle §110.

• 9. 11. 2009 17:29

-vera- (neregistrovaný)

tak postupně:
    důkazy o mém tvrzení o jednom dni jsou tyto:
    důkaz č. 1:
    Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku, § 109 Lhůta pro připsání peněžních prostředků na účet poskytovatele příjemce,
    odstavec 1 "Poskytovatel plátce zajistí, aby peněžní prostředky byly připsány na účet poskytovatele příjemce nejpozději do konce následujícího pracovního dne po okamžiku přijetí platebního příkazu"

důkaz č. 2:
    http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/1_2_Lhuty_BHPS.pdf

dle zákona, musí být peníze do druhého pracovního dne od přijetí příkazu, to znamená druhý den po odeslání, pošlu v pondělí, má v úterý (pokud nejsou svátky, so, ne a dodržíte termín daný bankou, např. internetbanking u české spořitelny do 20:00 hod)

a když se podíváte na odkaz české spořitelny, který jsem vám zkopírovala, tak tam je jasně napsáno D+1, to znamená den odeslání plus jeden den, nikoli dva

já mám praxi v oblasti bankovnictví a peněžních transakcí 10 let, takže opravdu vím, co říkám (píšu)

a je pravda, že to málokdo z nezasvěcených ví, ale D+1 dodržovali některé banky i před novelou zákona, třeba spořka, komerčka, gemoney, čsob to nedělali, ale např. unicredit minimálně 2 roky /co já pamatuji/ už to tak dělá

a k těm ukázněným klientům a zaměstnaneckému poměru
    přála bych Vám mít mého dřívějšího ředitele, na uzávěrku a.s. jsme měli 5 pracovních dní, šestý pracovní den museli být kompletní výsledky u něho na stole, kdyby nebyly, padaly by hlavy

já jsem sice zaměstnanec a v práci děláme uzávěrku okolo 6-10. dne (jak to vyjde); ale navíc externě vedu účto dalším 7dmi klientům
    a nestalo se mi, že bych nebyla 10. v měsíci hotová
    stačí sednou a máknout, udělat jednu dvě odpoledničky či nocovky a je to, mám měsíc klid
    jasně, že se občas stane, že se něco zapomene a musí se dodělat, ale to se stane spíše s náklady a ty se dají dát do příštího měsíce

• 9. 11. 2009 17:47

-verca- (neregistrovaný)

ještě mě napadlo, jak si to můžete ověřit

když se podíváte na internetové stránky své banky, tak když si najdete "lhůty v platebním styku", tak tam to všechno je

mají to ve formátu D+den, od novelizace D+1
    u pár bank to bylo docela i dobře vysvětleno

a když si zavoláte na podporu Vašeho bankovnictví, tak tam Vám to řeknou taky

zrovna minulý týden jsem se rozčilovala, proč nemám předúčtované trasakce ráno v sedm, jako vždycky, načež mi odpověděli, že peníze jsou přece připisovány ve stejný den, kdy to přijde z clearingu
    takže to nemůže být ráno v sedm
    tak jsem ze sebe, i když to vím, udělal blbce

a ještě je možnost, pokud máte třeba komerčku, tak na výpisu z komerčky, je dole v řádkách vždycky datum, od koho to je, částka atd, a pod tím datumem, který je silnější, je slaběji jiný datum a to je datum odeslání z jiné banky, a teďka už je opravdu vždycky ten předchozí den

• 9. 11. 2009 21:57

Eva M.

>Zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku, § 109 Lhůta
    >pro připsání peněžních prostředků na účet
    >poskytovatele příjemce,
    >odstavec 1 "Poskytovatel plátce zajistí, aby peněžní
    >prostředky byly připsány na účet poskytovatele příjemce
    >nejpozději do konce následujícího pracovního dne po
    >okamžiku přijetí platebního příkazu"

Ano, ale to se hovoří o připsání na účet POSKYTOVATELE příjemce, nikoliv přímo na účet příjemce!

>a když se podíváte na odkaz české spořitelny, který
    >jsem vám zkopírovala, tak tam je jasně napsáno D+1, to
    >znamená den odeslání plus jeden den, nikoli dva

Nejsem odborník, ale tady to píšou jinak než říkáte Vy:
    http://finance.idnes.cz/novy-zakon-o-platebnim-styku-zrychli-prevody-a-zrusi-nektere-poplatky-13n-/bank.asp?c=A090901_150407_bank_fib
    Viz odstavec nadepsaný "Peníze na účtu budete mít do dvou dnů",
    první věta: "Za největší přínos úpravy zákona o platebním styku ale odborníci považují zkrácení doby převodu peněz mezi účty ze tří dnů na dva (tj. z D+2 na D+1)."

• 10. 11. 2009 16:44

-verca- (neregistrovaný)

tak poslední slovo a diskusi ukončíme
    vždyť to píšou stejně, jako já, dříve bylo, že převod musí být do tří dnů, tj. D+2, teď jsou to dva dny, tj. D+1
    teď máte peníze na účtu do dvou dnů, to jest druhý den po odeslaní, do dvou dnů se totiž započítává den první=den odeslání, den druhý= den připsání

pravdu mám já, podívejte se na výpisy, zavolejte si na podporu bankovnictví u Vaší banky, podívejte se na diskusi níže,
    tohle totiž ukazovala třeba i nova, a to je co říct, když si postaru šel zaměstnanec pro výplatu /peníze odeslány např. v pondělí/ ve středu a teď hurá, jde si pro ně v úterý, to jest druhý den, o den dříve

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).