Re: Kooperativa-zákon.poj.
na internetu jsem našla přihlášku k pojištění odpovědnosti za pracovní úrazy - a také jsem to kdysi někde četla, že při prvním přihlášení se posílá přihláška, tak tedy nevím, třeba ještě někdo doplní, našla jsem např. zde /je těch stránek kde to je více/:
http://www.formstudio.cz/formulare/prihlaska-k-pojisteni-odpovednosti-za-pracovni-urazy-kooperativa-pojistovna.asp
ale jinak děkuji, když tak to tam pošlu, tím nic nezkazím :-)) kde to je v zákoně, to nevím
Zákonné pojistné za zaměstnance je povinnost každého zaměstnavatele odvádět za své zaměstnance poj.Kooperativa.
V případě, že 1/10 2009 jste přijala 1.zaměstnance, tím vznikla povinnost zaměstnance pojistit, tzn:
do 31/10 vypsat a odeslat potvrzenou přihlášku
" uhradit (alespoň zálohově) první pojistné (tj. určité procento - dle profese z hrubých mezd, přesně stanovuje zákon)
do 31/1 2010 případně doplatit pojistné, které bylo uhrazeno za IV/2009 dne 31/10 2009. Tak bych to udělala já, abych měla zaměstnance přihlášené a pojištěné - v případě úrazu.
Do 31.10.2010 musíte uhradit pojistné na 1.Q.2010 vypočítané z hrubých mezd za 4.Q.2009 a zároveň za za 4.Q.2009 - částka bude vlastzně stejná. Neposílejte to jako jednu částku, ale dvě - i když jsou stejné vč.všech údajů - viz § ze vyhl.
§12 (4) Vznikne-li zaměstnavateli, který v předcházejícím čtvrtletí nezaměstnával žádného zaměstnance, povinnost platit pojistné na toto pojištění, zaplatí zaměstnavatel první pojistné vypočítané ze základu dle odstavce 2 stanoveného pro dané čtvrtletí, a to zpětně, nejpozději do konce prvního měsíce následujícího čtvrtletí.
Žádné zálohové platby se neposílají. Teď musíte poslat přihlášku - jak jste psala výše a ostatní až v 1/2010.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>prosím o kontrolu - pokud jsem 1. zaměstnance přijala
>>>>>1.10.2009, přihlášku a první platbu Kooperativě
>>>>>provedu za 1.Q/2010, tj. do 31.1.2010 a vyměřovacím
>>>>>základem
>>>>>bude měsíc 10-12/2009, je to tak nebo se pletu ?
>>>>>Přihlášku mohu poslat až s první platbou nebo musím
>>>>>již nyní.
>>>>>
>>>>>Děkuji, nemám s tímto zkušenost.
>Zákonné pojistné za zaměstnance je povinnost každého
>zaměstnavatele odvádět za své zaměstnance
>poj.Kooperativa.
>V případě, že 1/10 2009 jste přijala 1.zaměstnance,
>tím vznikla povinnost zaměstnance pojistit, tzn:
>do 31/10 vypsat a odeslat potvrzenou přihlášku
> " uhradit (alespoň zálohově) první
>pojistné (tj. určité procento - dle profese z hrubých mezd,
>přesně stanovuje zákon)
>do 31/1 2010 případně doplatit pojistné, které bylo
>uhrazeno za IV/2009 dne 31/10 2009. Tak bych to udělala
>já, abych měla zaměstnance přihlášené a pojištěné - v
>případě úrazu.
Děkuji, takže ty vyměřovací základy odhadnete a pak to případně doplatíte v lednu ? Nebo jak tomu mám rozumět, už jsem z toho zmatená - za 4.Q se berou vyměř. základy 7-9/09, když ještě nebyl zaměstnán, jaké vyměř. základy použiji, to právě netuším :-))
31.1. = 4.Q VZ
30.4. = 1.Q VZ
31.7. = 2.Q VZ
31.10.=3.Q VZ
platí se pozadu a pokud není odvedeno včas navyšuje se o 10% za každý započatý měsíc, jedná se o zvýšené pojistné nikoliv penále.
Vše je popsáno ve vyhlášce včetně kolik promile se platí u různých činností.
>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>prosím o kontrolu - pokud jsem 1. zaměstnance přijala
>>>>>>>>1.10.2009, přihlášku a první platbu Kooperativě
>>>>>>>>provedu za 1.Q/2010, tj. do 31.1.2010 a vyměřovacím
>>>>>>>>základem
>>>>>>>>bude měsíc 10-12/2009, je to tak nebo se pletu ?
>>>>>>>>Přihlášku mohu poslat až s první platbou nebo musím
>>>>>>>>již nyní.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Děkuji, nemám s tímto zkušenost.
>>>
>>31.1. = 4.Q VZ
>>30.4. = 1.Q VZ
>>31.7. = 2.Q VZ
>>31.10.=3.Q VZ
>>platí se pozadu a pokud není odvedeno včas navyšuje
>>se
>>o 10% za každý započatý měsíc, jedná se o zvýšené
>>pojistné nikoliv penále.
>>Vše je popsáno ve vyhlášce včetně kolik promile se
>>platí u různých činností.
>Vyhláška MF 125/1993 § 12 a příloha -sazby, nejdete to
>v zákonech
děkuji, to je mi vše jasné, jen jsem nevěděla, jak mohu odvézt pojistné za 4.Q, když neznám vyměř. základy (7-9/09 ještě nebyl zaměstnanec) - ale dobré víly zde mi to již vysvětlili, že toto odvedu za 4.Q až společně s pojistným za 1.Q/2010 a to ve stejné výši. Tak snad to už chápu dobře, ale děkuji Vám za trpělivost a přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.