Re: stravné při pracovní cestě
Zaměstnanci , pokud není sjednáno krácení za bezplatně poskytnutou stravu, náleží stravné ve výši dolní sazby rozpětí , tj. 58 Kč nebo 88 Kč nebo 138 Kč. Toto stravné je daňovým náklad. U zaměstnance je poskytnutí bezplatné snídaně bez daňového dopadu.
souhlas s Vámi, a co náklad té firmy?
1)
Stravné -nepokrácené (spodní hranice sazeb) - daňově uznatelné.
Ubytování - daňově uznatelné +odpočet DPH
Vyčíslené jídlo na dokladu o ubytování- daňově neuznatelné ?(podle mě ano)
2) případ, kdy krátím
pokrácené stravné - daňově uznatelné
ubytování - daňově uznatelné +odpočet
vyčíslené jídlo na dokladu - daňově neuznatelné celé? Nebo daňově uznatelná ta část, kterou jsem pokrátila zam. a zbytek neuznatelný.
Všude se tady řeší nároky zaměstnance, ale na náklady firmy jsou tu rozdílné názory ..někdo řeší, že nemá rozepsaný doklad na zvlášť ubytování a zvlášť jídlo, někdo tvrdí, že je to prostě součást ubytování....někdo, že stravné (jídlo v hotelu) zajištěné na pracovní cestě je prostě daňově uznatelné..prý dokonce názor ministerstva. Ve finále to pět lidí dělá pěti způsoby :-)
moc děkuji
Zaplacené stravné zaměstnanci na prac. cestě, na které zaměstnanec nepřispívá (tedy nic nehradí), je celé daňově uznatelným nákladem - § 24 odst. 2 písm. zh (ZP pro zaměstnance, mimo zaměstnance neziskových organizací - viz. § 109 odst. 3, nestanoví horní limit cestovních náhrad).
Ano tenle paragraf jsem četla-v tom případě nechápu pojem cestovní náhrady.Cestovní náhrady jsou diety , jízdní výdaje,ubytování......, a to jsou daňově uznatelné náklady. Zaplacená penze v hotelu se nijak u zaměstnance nepromítne (žádná daň, žádné ZP ani SP) no tom se tady všichni shodnou. Na tom zbytku už ne. Někdo to jídlo v hotelu dává do nákladů, někdo ne. V případě, že zaměstanancům na SC zaplatím celodenní jídlo někde v restauraci-je daňově uznatelné????? To asi ne: a také to je jídlo na SC, na které zaměstnanec nepřispívá.Teď mi také odpovídal ještě někdo na dotaz na jiném serveru a také tvrdí, že jídlo v hotelu rozhodně do nákladů ne. Ach jo, moc vám ale děkuji za trpělivost...pokud ještě odpovíte, budu ráda
Pokud bude zaměstnanci na pracovní cestě bezplatně poskytnuto jídlo charakteru snídaně, oběd a večeře, pak jde o daňově uznatelný náklad - § 24 odst. 2 zh). ZP nestanoví horní hranici (mimo neziskové organizace). Jde tedy o náklad v souladu se ZP.
Mohou nastat tyto situace:
- stravné je zaměstnanci kráceno - pak do základu daně, včetně vym. základu pro odvod na SP a ZP, zaměstnance vstupuje částka převyšující horní hranici rozpětí CN
- stravné není kráceno - pak do základu daně, včetně vym. základu pro odvod na SP a ZP, vstupuje částka převyšující dolní hranici rozpětí CN
Bezplatně poskytnutá strava není u zaměstnance předmětem daně z příjmů a to i přesto, že je u zaměstnavatele daňovým nákladem.
>>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
.
>
dobrý den, omlouvám se za zpožděnou odpověď, ale nedostala jsem se dříve. Děkuji moc za odpověď....ten názor Petry je také zajímavý. U zahr. SC jsou dány sazby....také není omezeno nějakou horní hranicí? Tz. by se v případě účtování bezplatně zajištěného jídla postupovalo stejně jako u tuzemských cest. Předpokládám, že také mohu dát více, než je dáno sazebníkem, ale zaměstnanci zdaním. ?? moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.