Re: Cestovné-parkovné
já osobně bych mu nic nedala, protože je to dospělý svéprávný člověk a má takovouhle věc vědět
bohužel opravdu existuje §164 ZP, dovolím si citovat z jedné knihy:
"Zákonná úprava zaručuje zaměstnanci úhrady výdajů, které musel během cesty vynaložit a které přímo souvisí s cestou. Zákoník blíže nevymezuje rozsah nutných vedlejších výdajů. Zaměstnavatel rozhoduje na základě náročnosti, nezbytnosti a účelnosti vynaložených výdajů o jejich proplacení. Jedná se například o úhradu nákladů spojených s přepravou a úschovou zavazadel, pracovních pomůcek a nářadí, za parkování silničních motorových vozidel, za telefonování, účastnické poplatky, použití toalet, mýtné a při zahraniční pracovní cestě i za kurzové rozdíly........ Tyto výdaje je zaměstnanec povinen zaměstnavateli doložit, to je prokázat dokladem. Pokud tak neučiní, například z důvodu nemožnosti doklad získat, popř. pro ztrátu dokladu, zaěmstnavatel uhrazuje zaměstnanci tyto výdaje podle prohlášení zaměstnance /např. čestné prohlášení zaměstnance, popř. prohlášení zaměstnanců, kteří se zaměstnancem byli na cestě/. Zaměstnanci vzniká právo na náhradu nutných vedlejších výdajů, i když je nemůže prokázat, a není ponecháno ne úvážení zaměstnavatele, zda nutné vedlejší výdaje zaměstnanci uhradí či nikoliv. Zaměstnavatel pouze posuzuje, zda výdaje měly či neměly povahu nutných vedlejších výdajů ve spojitosti s podmínkami pracovní cesty a plněním pracovních úkolů. Pokud tyto výdaje nejsou doloženy dokladem, zaměstnavatel může nedoložené výdaje upravit podle svých zkušeností o cenách věcí a služeb obvyklých v době a místě konání cesty."
je to trochu dlouhé, ale odpověď je jasná, pokud na tom bude trvat a vy uznáte, že to má status vedlejších výdajů, tak na základě čestného prohlášení budete muset vyplatit
už jsem tohle taky musela použít, bohužel;
JANA N. a dáváte do daňově nebo nedaňově???? díky za odpověď
já pro jistotu nedaňově, ale záleží na situaci, když jezdí na školení každý den a dle prezenčky tam opravdu jsou a ztratí pár lístků na MHD tak dávám daňově, ale když je to jednorázová cesta a třeba parkovné, tak se bojím a dávám nedaňově...
já proplácím parkovné na základě jednak parkovacího lístku a jednak na základě knihy jízd. Obojí mám pak přiloženo k vyúčtování. Kdyby mi zaměstnance nepřinesl parkovací lístek, chtěla bych po něm čestné prohlášení a proplatila bych mu to. Samozřejmě pouze vyjimečně, ne opakovaně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.