Re: podpora v nezaměstnanosti
Asi bych se informovala na ÚP, tyhle zákony mi nějak nejdou do hlavy.
Já jsem pracovala 0708-0309,pak ÚP, podpora, práce 0709-1009,od1109 nárok na podporu dalších 5 měsíců.
Taky jsem si myslela, že budu mít nárok jen na zbývající 2 měsíce, ale vznikl nárok na novou podporu.
Podpůrčí doba je doba, po kterou máte nárok na podporu v nezaměstnanosti.
"§ 43
(1) Podpora v nezaměstnanosti náleží uchazeči o zaměstnání při splnění stanovených podmínek po podpůrčí dobu. Podpůrčí doba činí u uchazeče o zaměstnání
a) do 50 let věku 5 měsíců,
b) nad 50 do 55 let věku 8 měsíců,
c) nad 55 let věku 11 měsíců."
Pokud píšete o 12 měsících, je to doba po kterou musíte mít pojištěné zaměstnání v posledních 3 letech před evidencí na ÚP, aby vám na podporu vznikl nárok. Počítají se i některé náhradní doby. Musela byste svou situaci před první evidencí na ÚP upřesnit.
Při další evidenci na ÚP se sleduje, jestli jste vyčerpala celou podpůrčí dobu nebo jen část. Podle toho se posuzuje, jestli musíte pro nárok na další celou podpůrčí dobu odpracovat 3 měsíce nebo 6 měsíců. Řeší to § 48 a 49.
Asi jsem to nenapsala dost srozumitelně. Podpůrčí doba je doba, po kterou dostáváte podporu.
Pokud je zákon tady na liště platný, tak v současné době je pro uchazeče nad 55 let podpůrčí doba 11 měsíců.
Nepíšete, jestli máte v posledních 3 letech odpracováno 12 měsíců. Předpokládám, že ano.
Potom 7 odpracovaných měsíců od poslední evidence na ÚP stačí k tomu, abyste měla nárok na podporu znovu po celou podpůrčí dobu.
>>mi bude trvat skoro 7 měsíců tak bych na podporu
>>nárok
>>měla a podpůrčí doba by se nesledovala?
>
>Asi jsem to nenapsala dost srozumitelně. Podpůrčí doba
>je doba, po kterou dostáváte podporu.
>
>Pokud je zákon tady na liště platný, tak v současné
>době je pro uchazeče nad 55 let podpůrčí doba 11 měsíců.
>
>
>Nepíšete, jestli máte v posledních 3 letech
>odpracováno 12 měsíců. Předpokládám, že ano.
>
>Potom 7 odpracovaných měsíců od poslední evidence na
>ÚP stačí k tomu, abyste měla nárok na podporu znovu po
>celou podpůrčí dobu.
Moc děkuji,myslím že od 1.11.2009 platí protikrizová podpora v nezaměstnanosti,kdy se přechodně zvýší podpůrčí doba,výše podpory,ale je zapotřebí v min.3 letech pracovat alespoň 24 měsíců.
Alespoň jsem toto vyhledala na internetu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.