Re: nárok na dovolenou při nástupu na MD
Dovolenou je možné proplácet pouze při ukončení pracovního poměru.Nepíšete kolik dovolené je ve vašem zaměstnání celoroční nárok a také jestli jste v pracovním poměru celý rok 2009.Nevyčerpaná dovolená za rok 2009 se vám převede do roku 2010.Mateřská dovolená se považuje pro nárok na dovolenou jako doby odpracovaná a protože tedy v roce 2010 "odpracujete" určitě 60 dnů, vznikne vám nárok na celou dovolenou za rok 2010.Musíte si ale požádat zaměstnavatele o čerpání dovolené tak, aby vám bezprostředně navazovala na ukončení čerpání mateřské dovolené.Takto se vám dovolená za rok 2010 nebude krátit.Musíte ale opravdu požádat o čerpání, ne o proplacení.Takhle alespoň ve zkratce.
Celý rok 2009 jsem v PP, nárok mám na 20 dnů dovolené. Prosím tedy o spočítání na kolik dovolené mám nárok, a zda se nějak krátí, když jsem od 5.10.09 na rizikovém těhotenství a budu až do nástupu na mateřskou, přičemž nynější zůstatek dovolené za rok 2009 mám 16,5 dne.moc děkuji
záleží na tom, jestli jste byla nemocná v r. 2009 ještě jindy než od 5.10.
pokud tedy součet PRACOVNÍCH dnů (PD) nepřítomnosti v r. 2009 (za nemoc, ošetřovné, neplac. volno) nepřesáhne 99 PD, potom se dovolená za r. 2009 krátit nebude a v r. 2010 také nezameškáte do nástupu na mat. d. více než 99 PD
pokud tedy požádáte zam-tele (písemně) o čerpání dovolené tak, aby navazovala přímo na mat. dovolenou, potom budete čerpat 16,5 dne D z r. 2009 + 20 PD D za r. 2010
také nezapomeňte (raději písemně) požádat zam-tele o čerpání rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte (po vyčerpané dovolené)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.