Re: krácení dovolené-debata
Stále si myslím, že skutečně bychom měli odlišovat pracovní dny a odpracovanou dobu, a v zákoně §223 je uvedeno zameškané prac.dny......., takže svátek se nezahrnuje. To se týká pouze způsobu krácení, takže zde vůbec dle mého se neměli zabírat náhrada mzdy a nemocenská to jsou dvě různé věci
Renata určitě myslí náhradu mzdy za nemoc, jenom chytáte za slovo.
VH Přečtěte si pořádně § 348 Zák. práce odst. d)
Ještě ke konzultacím na inspektorátu práce. Také jsem si nechávala zodpovědět jeden dotaz, a protože se mi nezdála odpověď správně, nechala jsem si to potvrdit dalším pracovníkem stejného inspektorátu práce. Jeho výklad "zákona" byl naprosto odlišný.
a jak počítáte zameškané dny u pracovníků s nerovnoměrně rozvrženou prac.dobou? vezmete si jejich rozpis směn a počítáte, kolik zameškali? ale u nás rozpis směn dělají podle toho, kolik lidí mají k dispozici - tedy když vědí, že je zaměstnanec nemocný na konci měsíce a je předpoklad, že bude nemocný i nadále - směnu mu nenapíší
když tak nad tím přemýšlím, takový odmaroděný svátek není ani odpracovaný ani zameškaný, pokud tedy na něj neměl naplánovanou směnu.ale pokud ji naplánovanou měl, pak ho přece zameškal,ne? takže zaměstnancům s prac.dobou po-pá by se svátek pro krácení nepočítal a zamšstnancům s nerovnoměrně rozvrženou prac.dobou by se některý počítal a některý ne (to bychom se možná zbláznily)
Cituji: Jako výkon práce ...(není zde ani pojem pracovní den, ani odpracovaná doba) se posuzuje doba ... d) kdy zaměstnanec nepracuje proto, že je svátek, za který mu přísluší náhrada mzdy, popřípadě za který se mu jeho měsíční mzda nebo plat nekrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.