Re: opravné položky k pohle.rozpuštění
--
to máte pravdu, před promlčením bych rozpustila opravnou položku, je to špatně ode mně napsané, promlčení nastane ale až v dubnu 2011, a já mám obavy, kdybych to rozpustila už teď, že to bude nedaňové. Ještě jednou prosím o konzultaci... děkuji moc...
Blanka
Tak to by bylo prima, dala bych na podrozvahovou evidenci,
(5) Opravné položky vytvořené podle odstavců 1 až 3 se zruší, pokud pominou důvody pro jejich existenci nebo pokud pohledávka, k níž byla opravná položka vytvořena, se promlčela, popřípadě nastaly důvody, za nichž se odpis pohledávky považuje za výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle ustanovení zákona o daních z příjmů.
Jen trochu dumám u tohoto odstavce, nepominuly důvody pro jejich existenci, ještě nebude promlčená, a nenastal důvod proč by se z pohledávky měl stát výdaj na dosažení a udržení příjmů...
.. ?
Děkuji moc
Blanka
Možná by to šlo celé daňově. Píšete, že máte dvě pohledávky v součtu za 39.000,-. V nejlepším případě je každá pod 30.000,-. Pak lze vytvořit OP v roce 2009 na jednu z těchto pohledávek podle §8c ZR a následující den ji zrušit a pohledávku zlikvidovat. Se druhou totéž provedete např. 2.1.2010 (nejdříve OP a další den likvidace).
Bohužel, celkové je to 69 tis. viz. nahoře.. obě jsou přes 30 tis. takže to nešlo.. opravnou položku jsem vytvořila již v roce 2007 ale domnívala jsem se, že ji lze odepsat den před promlčením ne dříve.. takhle mi to tvrdil alespoň daňový poradce v minulosti.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.