Re: Faktura z EU
Ještě musím dodat, že já obvykle zboží nenakupuji... To jsem zas špatně četla... Já mám většinou nákup služeb, nebo PHM... Ale i pro mě tedy platí, že fakturu přepočítávám kurzem (je-li v jiné než české měně) kdy doplním údaje? Opravu nemůžu používat kurz dle data DUZP (popř. vystavení) dodavatele?
Ach jo... A když to tak dělám, tak co? Bude někdo dohledávat kurzy?
mohu se jen zeptat JanyN a Simči..jak by to bylo v případě, že pořídím zboží, ale fa přijde až za hoooodně dlouho, protože se prostě někde toulala. Vzniká mi povinnost zahrnout do přiznání dnem do 15 dnů po pořízení zboží nebo do 15. dne následující po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno. To jsem nějak ještě nepochopila. V zákoně se píše, pokud neobdržím doklad do 15 dnů od pořízení zboží...doplním údaje do 15 dnů po obdržení dokladu. Díky moc
Můžete mít i fakturu a zboží Vám přichází postupně. Dávám do přiznání až v momentě , kdy mám všechno zboží. Den vystavení není DUZP - bylo dříve. Na fakturu si napište / měl by majitel nebo kdo má na starosti/ kdy zboží došlo nebo kdy jste zaúčtovala atd. Já mám zkušenost, že vůbec nevím,. kdy tato skutečnost nastala - účtuji externě. takže dávám den zaúčtování a to je do 15 dnů. Kurz já konkrétně používám denní. Ještě se mi nepodařilo donutit majitele, aby mi napsal např.kdy zboží dorazilo.
Dle § 35 ZDPH odst. 2, je nutnou náležitostí ,abychom měli
DD doplnit uvedené údaje. teprve pak vznikne doklad
pro daňové účely. nedílnou součástí je i den pořízení zboží,
který je první v doplňovací tabulce na faktuře a pak do 15
dnů od tohoto pořízení doplní další tři údaje. poslední-datum
doplnění údajů je roven datu vystavení , k datu vystavení
dám kurz a zahrnu do stejného měsíce přiznání k dph
paní JAno, mě se jednou stal případ, že zboží bylo pořízeno 9.4. (ale to já netušila neb také účtuji externě). Faktura z Německa byla vystavená dne 8.5. a do firmy došla 20.5. Takže v tomto případě jsem si nebyla jistá, který den je pro mě povinnost přiznat a zaplatit daň-k jakému datu samovyměřit. Samovyměřila jsem ke dni 15.5. - a mělo být tedy k 24.4. ????? Údaje na fa jsem samozřejmě doplnila až 20.5. - dříve to prostě nešlo, neb jsem neměla fakturu. Prosím poraďte, ať vím, kdyby se to zase opakovalo, jak správně postupovat, zboží z EU účtuji jen opravdu minimálně.moc děkuji - omlouvám se za svojí natvrdlost....už to dnes potřebuji polopaticky :-)
na § 35 /2 kde datum doplnění = datum vystavení DD,
navazuje § 25 / 1, kde se píše ,že povinnost přiznat daň
vzniká k 15.v měsíci,který následuje po měsíci, v němž bylo
zboží pořízeno a pokud byl dd vystaven= chápu doplněn,
před tím 15 dnem měsíce, který následuje po měsíci ,v němž
bylo pořízeno, vzniká povinnost k datu vystavení= doplnění údajů. tedy samovyšetření k 15.5. myslím je dobře.
UF ! paní Jano, moc děkuji, já to také tak pochopila...
pro andulu: u služeb je to jinačí, tam vzniká povinnost přiznat daň ke dni poskytnutí služby nebo ke dni vystavení DD (tedy doplnění údajů), podle toho, co nastane dříve. Většinou tedy spíše dochází k tomu, že nejdříve je služba, pak teprve Vám dojde doklad. i když určitě může nastat opačná situace. Takže pokud přepočítáváte kurz ke dni služby - je to dobře - ale pokud používáte jejich den vystavení - myslím, že to dobže není. Já tedy přiznávám ke dni, kdy byla služba někým z EU poskytnuta. Myslím, že datum vystavení na dokladu z EU nehraje pro nás a pro posouzení dne, kdy do DPH, vůbec žádnou roli. Kdyžtak mě někdo opravte, pokud plkám blbosti.
Co se týče PHM....čerpané v EU...tak byste měla mít lístek s DPH toho příslušného státu. Pokud je to malé množství...většinou se to zahrnuje celé do nákladů včetně cizí DPH a v DAP se to vůbec neprojeví, a pokud je těchto nákupů hodně, je nutno žádat prostřednictvím nějakého formuláře v přílušném státě o vrácení - pokud to u PHM lze, to nevím, je nějaké omezení, co lze a co ne.
Drobné nákupy v EU jsou většinou včetně daně, zaplatíme
celé do nákladů včetně dph, nenárokujeme v zahraničí, pokud
jsou malé částky a není jich za rok moc např. z cesťáků, asi
nestojí za námahu.už nedáváme vůbec do našeho dph, jde mimo.
u služeb z eu dáváme do přiznání dnem poskytnutí služby
nebo vystavením DD a to tím dnem co nastene dříve.
bohužel většinou služba je daleko dříve, než přijde DD, tak
máme hodně dodatečných daňových přiznání právě ke dni
uskutečnění služby. ale asi jinak nelze.
hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.