Re: Fotovoltaická elektrárna
připojím se s dotazem, manžel podníká jako autolakýrník, nyní jsme si jako manželé, tedy jako normální osoby zřídili fotovol. elektr. Musí někdo z nás mít živnostenský list ? A budu pak muset vést podvojné účetnictví, slyšela jsem od toho co nám ji bude montovat,že nám budou vracet nějaké DPH ale asi jsem mu špatně rozumněla mohl by mi to někdo polopatě vysvětlit?
Smlouvu s ČEZ máme.děkuji mnohokrát
Nejdříve poopravím předcházející odpověď,podvojné účetnictví se musí vést podle §4/6 o účetnictví ode dne udělení licence,tedy i v průběhu roku se musí udělat převodový můstek z DE na PÚ.Je to sice nadělení,ale je to tak.Tato informace by měla být uveřejněna v bulletinu od Ing. Poláka začátkem prosince.Pokud to necháte na další rok,tak porušujete zákon a FÚ by mohl pokutovat.Mám potvrzeno jak z místního FÚ,tak od pracovnice z minist.financí.
To stejné platí i pro druhý dotaz,manžel má svůj ŽL a udělením licence od ERÚ musí přejít na PÚ i ve svém podnikání.Pokud je plátcem DPH,může uplatnit odpočet na vstupu na pořízení FV.
Příjmy z FV jsou osvobozeny 1+5 let,osvobození můžete využít a nemusíte,pokud se vzdáte hlásíte na FÚ nejpozději ve lhůtě pro podání daňového přiznání za zdaňovací období,v němž byly tyto zdroje a zařízení uvedeny do provozu.Pokud využijete osvobození,neuvádíte do daňového přiznání,ale z těchto osovobozených příjmů se platí SP+ZP a nemůžete ani uplatnit žádné výdaje.Je dobré si rozmyslet,zda příjmy nezdaňovat,ale odvádět vyšší pojistné,nebo se vzdát osovobození a uplatňovat oproti příjmům i výdaje. (odpisy)
Dobrý den, ráda bych vás k výše uvedenému požádala o radu ohledně zaúčtování FVE, kterou vložíme do majetku. Pořídili jsme si na RD malou FV elektrárnu, kterou jsme již kompletně zaplatili dodavateli. Vzhledem k tomu že do této doby jsme neprovozovali žádnou jinou podnikatelskou činnost, čekáme nyní na přidělení IČ a DIČ, protože bychom se chtěli stát plátci DPH. Jakým způsobem vložíme do podnikatelského majetku tuto investici, když byla pořízena z vlastních zdrojů a zaplacena z osobního účtu před zahájením podnikání (cca 2 měsíce) a zároveň na ní uplatnit odpočet 19% DPH? Mohu k tomu využít např. účet 491? Děkuji vám moc za rady.
Ano vklad majetku přes účet 491.Podle § 29,odst.1,písm.a (majetek byl pořízen úplatně a mezi pořízením a vkladem do OM neuplynul 1 rok) vstupní cena bude cena pořizovací.
DPH na vstupu si můžete uplatnit až od data registrace k DPH,takže z tohoto majetku už nikoliv.
Jsem ráda že jste se sekla :o) Už jsem se lekla, že bychom přišli o celkem dost velkou sumu.
Jinak to zaúčtování by se mohlo provést následovně?:
Vklad cena s DPH na A u 491
Převedení do majetku: 022+343/491 a nebo mezi to mám ještě vkládat 321ku a tu pak vykrýt ze 491?
Předem díky.
Většinou se fakturuje jednou za měsíc, ale tuším že je možné s distribuční společností dohodnout i čtvrtletní, popřípadě roční fakturaci. Jinak vzory výkazů jsou uvedené např. na www.nemakej.cz - stránka Návratnost. Kdo se zaregistruje tak může dokonce vyplňovat a stahovat výkazy z jejich serveru. Je tam i dost dalších informací k FVE
Mohla bych se vás ještě zeptat na jednu věc, na kterou jsem v podvojku narazila? Jedná se mi o to, jakým způsobem bych mohla proúčtovávat výběr financí z účtu pro vlastní spotřebu, abychom nemuseli čekat celý rok na výsledný zisk a jeho rozdělování, ale mohli jsme zužitkovat došlé finance od ČEZ každý měsíc pro potřeby rodiny. Šlo by použít také účet 491? Např. 491/211? A co s tím na konci roku při uzávěrce? Díky moc.
To je výhoda FO,která vede PÚ,že může použít účet 491 na osobní spotřebu,což u s.r.o. vůbec nelze.Takže můžete použít tento účet pro výběr na osobní spotřebu.Na konci roku s tímto účtem nic neděláte,zůstane takový jaký je.
Prosím zkušené účtaře v PÚ FO,kdyby mohli objasnit o čem tento účet vlastně vypovídá a na co si dát pozor,když je tento účet velmi vysoký.Sama v tom mám trochu hokej.Díky předem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.