Re: Mlčenlivost o platu
ustanovení je protiprávní, ani ty nové nemůžete postihnout.
Mám dotaz ohledně pracovní smlouvy.
Ustanovení o mlčenlivosti je spíš etické. Mzda je osobní údaja každý je oprávněn s ním nakládat jak chce. Takže pokud bude výši platu chtít sdělit celému podniku, může beztrestně bez ohledu na ustanovení o mlčenlivosti.
já ale nechápu, co Vás vede k tomu, že si nesmí zam-ci sdělovat svoje příjmy´
pokud se budou chtět se svou mzdou někde pochlubit, tak se pochlubí, tomu přece nemůžete zabránit
jak tomu chcete zabránit, aby si třeba kamarádky (pokud budou chtět), nesdělily mezi sebou kolik u Vás berou (třeba už pak kamarádkami nebudou, ale to Vy přece neřešíte)
U
>>>>>>>>>těch, kteří to mají ve smlouvě je to jednoduché -
>>>>>>>>>mohou
>>>>>>>>>dostat eventuelně výtku, že porušili bod xy pracovní
>>>>>>>>>smlouvy, ale co s těmi, kteří to ve smlouvě nemají?
>>>>>>>>>Nejde nám teď o výtky, ale spíš o to seznámit
>>>>>>>>>jednotlivé
>>>>>>>>>vedoucí, že se toto na odborech děje a že se tím
>>>>>>>>>porušuje to a to....najdu oporu někde třeba v
>>>>>>>>>zákoníku
>>>>>>>>>práce? Nebo někde jinde? V pracovním řádu ani v
>>>>>>>>>žádnéím
>>>>>>>>>jiném vnitřním předpisu to uvedeno nemáme.
>>>>>>>>>Díky Tereza
>>>>>>>>
>>>>>>Jj, tu poznamku o mlčenlivosti jsem tam dopisovala já
>>>>>>dle praxe z předchozího zaměstnání.
>>>já ale nechápu, co Vás vede k tomu, že si nesmí
>>>zam-ci
>>>sdělovat svoje příjmy´
>>>pokud se budou chtět se svou mzdou někde pochlubit,
>>>tak se pochlubí, tomu přece nemůžete zabránit
>>>jak tomu chcete zabránit, aby si třeba kamarádky
>>>(pokud budou chtět), nesdělily mezi sebou kolik u Vás
>>>berou
>>>(třeba už pak kamarádkami nebudou, ale to Vy přece
>>>neřešíte)
>>
>>No jde o to, ze tim, ze si platy sdeli, tak se nas
>>potom snazi vydirat. Stylem - ona ma takovy OSO, ja
>>ho
>>chci taky, protoze mam ty a ty zkousky. Neuvedomuji
>>si,
>>ze OSO je nenarokova slozka platu.
>
>Ale to os. oh. dává nadřízený, který si to na přísl.
>místech obhájí (třeba při kontrolách). Já si spíš
>myslím, že v dnešní době krize spíš lidé remcají jinde - ne
>takto, jak popisujete Vy, neboť se najdou další, kteří
>by rádi na to místo třeba nastoupili.
Jenže toto vypadá na státní sektor (plat), kde os. oh. je stálá
součást příjmu a nadřízený do toho nemá co "kecat" pokud nechce mít vzpouru na vsi. V soukr. sektoru by s takovým dodatkem smlouvy ani nebylo nutno spekulovat, to je opravdu
věc možná etiky ale hlavně zaměstnance a zaměstnavatele.
Pájo, já si psala o radu nikoliv o to, aby mě někdo soudil. Jsem jen zaměstnanec, který má své nadřízené a tudíž plní jen jejich požadavky. Problémy nevyrabím. Vidím, že debata je velmi plodná. Žádala jsem o radu a místo toho jsem na pranýři. Děkuji všem a zase dlouho budu přemýšlet, jestli sem napíšu o radu, když nebudu něco vědět.
nikdo z nás Vám nechce pranýřovat, jen se podivujeme nad tím, proč si děláte problémy tam, kde je zbytečné je dělat
tento bod, který máte ve smlouvě nemůžete absolutně kontrolovat
pokud tam máte, že nemůže dotyčný zam-ec nikomu sdělovat svůj příjem, tak je to nesmysl
jak chcete zabránit tomu, aby se zam-ec nepodělil o výši svého platu třeba s manželem?
vždyť je to celé pitomost a tazatelka se ještě uráží, když jí to je decentně naznačeno, jak by chtěla dotyčného trestat, když píše, že si s tím poradí? Kdyby raději vzala ZP a študovala. OIP při kontrole bude poukazovat na nezákonnost tohoto ustanovení v PS a zam-tel se jí bude moci poděkovat za to, jakou hovadinu do nových PS zapracovala.Proč nenapsala sem, než to provedla? To radu nepotřebovala.
>>>>Jj, tu poznamku o mlčenlivosti jsem tam dopisovala já
>>>>>>>>>>dle praxe z předchozího zaměstnání.
>>>>>>>já ale nechápu, co Vás vede k tomu, že si nesmí
>>>>>>>zam-ci
>>>>>>>sdělovat svoje příjmy
>>>>>>>>nikdo z nás Vám nechce pranýřovat, jen se podivujeme
>nad tím, proč si děláte problémy tam, kde je zbytečné
>je dělat
>tento bod, který máte ve smlouvě nemůžete absolutně
>kontrolovat
>pokud tam máte, že nemůže dotyčný zam-ec nikomu
>sdělovat svůj příjem, tak je to nesmysl
>jak chcete zabránit tomu, aby se zam-ec nepodělil o
>výši svého platu třeba s manželem?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli má zl oporu v zákoně napsat si do smlouvy, že zc má povinost zachovávat mlčenlivost o výrobních a organizačních skutečnostech... či o bilanční situaci firmy? Popřípadě i po rozvázání pracovního poměru? Děkuji
napsat to můžete, ale je to k ničemu, protože to nezkontrolujete a nemůžete býv.zam. ani nijak sankcionovat. Jedině v případě, že by ten bývalý způsobil zam-teli nějakou škodu vyzrazením citlivých údajů o firmě, tak by se býv.zam-tel mohl zkusit bránit soudní cestou, ale je to problematické z hlediska dokazování a celé kapku na vodě. Takže to tam ani nedávejte.
Ještě Vás poprosim do třetice jestli budete vědět. Zl si přeje do pracovní smlouvy napsat, že netoleruje aby zl příjmal dary od zástupců firem s nimiž spolupracujeme pro zc, nebo aby si zc bral dary od těchto firem. (např. vzorky pro osobní potřebu, dárky k narozeninám,atd.) To mi příjde taky na hlavu postavený? Pokud vim tak se to snad ani nikdy nestalo, ale hamty hamty... No nevim! Děkuji :-)
Re: do třetice...
tak to zase bych naopak klidně do PS dal, protože tím zam-tel chce zamezit nežádoucím vazbám mezi zam-ci a obch.partnery. Z nich pak vznikají nežádoucí jevy, jako třeba u Grippenů nebo Pandurů, i když v malém.Navíc bych tam doplnil, že porušení bude v případě prokázání považováno za porušení povinností zaměstnace vyplývajích .. atd. dle § 52 ZP. Přžípadně by to šlo zakotvit i do Prac.řádu, pokud ho máte zpracovaný.
Sama jsi(jste) napsala, ze jsi(jste) doplnila tuto vetu do novych smluv na zaklade "sve predchozi praxe u minuleho zamestnavatele"
Tak to ted nehazej(te) na nynejsi nadrizene.
Kdybys(te) napsala, napr. "u minuleho zamestnavatele jsem do smluv davala to a to... nejsem si jista, zda je to spravne... pokud ano, jak to vymahat?" Bylo by to korektni. Takhle se sama shazujes(te) :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.