Re: Náhrada škody - vykradení automobilu
V tom případě bych to řešil škodním řízením za účasti zaměstnance, kde je třeba rozdělit škodu- odcizený nb- nezabezpečil dle pokynu a převzetí, nehal v autě, odpovídá v plném rozsahu- nahradí nebo zaplatí. Další škoda- na autě-bylo auto zabezpečeno dle pokynu zaměastnavatele a přesto zloděj rozbil a ukradl, pak je škoda na autě na konto zloděje ane zaměstnance, takže toto mu nemůžete dát k náhradě. On musí uhradi NB a tím to je vyřízeno.(pokud nebyly odcizeny ještě další věci,svěřené na potvrzení).
Děkuji.
Ještě mám dotaz k tomu zabezpečení auta.
Rozumím tomu dobře, že když by auto zabezpečila (zamknula) např. na parkovišti u obchodního partnera v rámci pracovní doby, nic by hradit nemusela, ale když by auto nechala zamknuté stát na parkovišti mimo pracovní dobu (služební auto má poskytnuto i k soukromému užití), náhradu škody za okno by hratit musela?
Monča
ele a přesto zloděj rozbil a ukradl, pak
>>je škoda na
>>autě na konto zloděje ane zaměstnance, takže toto mu
>>nemůžete dát k náhradě. On musí uhradi NB a tím to je
>>vyřízeno.(pokud nebyly odcizeny ještě další
>>věci,svěřené na potvrzení).
>
>Děkuji.
>Ještě mám dotaz k tomu zabezpečení auta.
>Rozumím tomu dobře, že když by auto zabezpečila
>(zamknula) např. na parkovišti u obchodního partnera v rámci
>pracovní doby, nic by hradit nemusela, ale když by
>auto nechala zamknuté stát na parkovišti mimo pracovní
>dobu (služební auto má poskytnuto i k soukromému užití),
>náhradu škody za okno by hratit musela?
>
>Monča
ne, tak ne, pokud by zam-tel při předávání auta nařídil, že v mimopracovní dobu bude např. v garáži, v uzavřeném dvoře a pod. a řidič toto nesplnil, pak by odpovídal, pokud má auto k soukr.užívání a může parkovat na parkovišti u bydliště, tak je to OK, uzamkl, šel domů, zloděj ukradl NB, který tam neměl co dělat, ten zaplatí, ale škodu na autě lze vymáhat na zlodějio, příp. z pojištění.
Ještě mě k tomu napadla jedna věc - to sklo bylo rozbité kvůli tomu, že zaměstnanec nechal v autě notebook. kdyby tam notebook nenechal, zloděj by sklo nerozbil, protože by neměl co ukrást. takže by se dalo říct, že za rozbití skla může zaměstnanec, i když neúmyslně. nebo ne?
no tak, Vy chcete za každou cenu zaplatit okno od zaměstnance? Lze konstatovat, že k rozbití okna auta došlo v příčinné souvislosti s krádeží NB, ale zloděj konal sám o své vůli, rozbil, poškodil, mohl ukrást autoradio nebo škrabku na sníh, vybral si NB, skutečně za okno nemůžete vinit zam-ce. Zloděj porušil zákon tím, že rozbil, dále tím, že ukradl, zam-nec porušil pracovní povinnosti tím, že nechal v autě NB. Rozbití okna musí krýt havarijní pojistka, alespoň myslím, odc.NB asi těžko, nevím, jak to máte či nemáte nastaveno.
Děkuji. Mě jde o to, že zaměstnavatel mi dal částku, nebyl schopný mi to rozdělit, jen řekl je to za to a to a udělej k tomu dokumenty. samozřejmě od něj požaduji ať mi dá k tomu podklady a chtěla jsem vědět, jak mám případné námitky kdyžtak argumentovat. děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.