Re: Návrat z mateřské po třech letech
Kdesi jsem četla rozsudek, myslím podobný případ viz tazatelka, že se nejedná o nadbytečnost, pokud není místo zrušené či nebyla přijata organizační opatření. To, že byl sjednán zástup za mateřskoku (rodičovskou), resp. na dobu neurčitou neznamená, že automaticky má vracevší se žena rázem "po místě"... Už jsem to párkrát probírala s různými odborníky, převažoval názor, že je problémem zaměstnavatele, že nesjednal zástup za mateřskou-rodičovskou na dobu M/R, ani to, že zástup je lepší, akční, šikovnější, neztrácí přehled, po všech stránkách "lepší" atd. a to, že je na rozhodnutí z-tele koho propustí, neznamená, že žena, která se vrací z RD je automaticky považována za nadbytečnou. Musí s tím být spojeny určité úkony a nejen to, že na "jejím" místě, na místě, které má sjednáno v PS - je již jiná pracovnice. Ona má právo na přidělování práce dle PS a to, že jsou nyní 2 na jedno místo neznamená automaticky nadbytečnost. I zde na BC jsem debatovala, myslím, že toto je neustálý problém, ale jsou tu jiní -právníci, kteří vám řeknou třeba něco jiného, než píšu já, je to složitější a záleží určitě na mnoha okolnostech. Ze své zkušenosti vím i to, že zaměstnavatel prohrál soud pro neplatnost výpovědi, když dal výpověď z-kyni, která po mateřské požádala o čerpání dovolené - zde se obligátně říká, že po tuto dobu není chráněna před výpovědí, ale soud usoudil jinak a rozhodl o neplatném úkonu výpovědi. Poslední slovo má vždy soud a ten rozhoduje. Ale nevím, jaká situace je u vás a zda byste se dokázala bránit proti výpovědi soudně ... nenabádám vás k tomu, jen chci říci, že mnohdy jsou názory různé a soudy také různé a hlavně - záleží na tom, jak si pak z-tel bude umět výpověď pro nadbytečnost obhájit. V každém případě - jak píše Pája, se dostavte hned další den po skončení RD - do zaměstnání s tím,že požadujete práci dle PS a uvidíte, co se bude dít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.