Vlákno názorů k dotazu Postoupení pohledávky od annonym - Re: postoupení pohledávky Pokud postupujete bezúplatně, pak to není...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2009 5:09

annonym (neregistrovaný)

Re: postoupení pohledávky
    Pokud postupujete bezúplatně, pak to není pro vás výhodné (to by jste stále dlužili za váš závazek).
    Výhodnější je, pokud pohledávku postoupíte za nominální hodnotu (smlouva o postoupení pohledávky) a zároveň se dohodnete na vzájemném započtení pohledávky za postoupenou pohledávkou a vašim závazkem.
    Zaúčtování např.:
    1) postoupení pohledávky: 546/311 a 315/646, přitom daňovým nákladem bude částka na účtu 546 jen do výše částky na účtu 646.
    2) vzájemný zápočet 321/315.

Pokud by jste postoupili bezúplatně, pak by byla částka na účtu 546 nedaňová v plné výši a jelikož by ani nevznikla pohledávka, pak by nebylo s čím započíst váš závazek.

• 3. 12. 2009 8:54

radka (neregistrovaný)

dělá se to bezúplatně přece proto, protože mi dlužíme postupníkovi.
    tím pádem si započtu já pohledávku kterou jsme ji postoupili, a dluh vůči ním, a oni dostanou od té třetí strany peníze a tím si dostanou zaplacenou ten náš závazek ne??
    jen jsem se ptala na zaúčtování??

• 3. 12. 2009 11:05

annonym (neregistrovaný)

Takže nepostupujete bezúplatně, ale úplatně. Vzniklou pohledávku za postoupenou pohledávkou započtete s vašim závazkem. Tzn., že pouze nebude pohyb finančních prostředků.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).