Re:Stravenky-daňová uznatelnost
Může prosím někdo odborně zdatný vysvětlit polopaticky,jak je to s daňovou uznatelností stravenek?
Nedávno zde bylo uváděno, že stravenky může dostat každý zaměstnanec bez ohledu na délku odp.doby atd., ale podmínky daňové uznatelnosti že omezují vydávání a je nutno systém konkretizovat ve směrnici.
Je možné, aby zaměstnavatel z těchto hledisek vydal všem zaměsnancům stravenky na měsíc bez ohledu na to, kolik směn odpracují a pak teprveřešil, co bude či nebude daňově uznatelné? Zajímá mne to a myslím i ostatním to osvětlí problém.
Myslím, že se to tak v praxi i běžně dělá. V lednu vydám 20 stravenek, protože leden má 20 pracovních dnů. 1. února mistr nebo kdokoliv pověřený, zpravidla ten, kdo připravuje docházku pro mzdovou, spočítá, kolik měl zaměstnanec dovolené, nemoci a cesťáků a na únor vydá o to méně stravenek. A 1.3. na březen dá místo 23 stravenek méně o únorové absence. Takhle se to hezky hrne před sebou a v okamžiku, kdy končí zaměstnanec pracovní poměr, tak stravenky navíc vrátí nebo se mu dodaní.
>>>.,
>>>>
>>Myslím, že se to tak v praxi i běžně dělá. V lednu
>>vydám 20 stravenek, protože leden má 20 pracovních
>>dnů.
>>1. února mistr nebo kdokoliv pověřený, zpravidla ten,
>>kdo připravuje docházku pro mzdovou, spočítá, kolik
>>měl
>>zaměstnanec dovolené, nemoci a cesťáků a na únor vydá
>>o to méně stravenek. A 1.3. na březen dá místo 23
>>stravenek méně o únorové absence. Takhle se to hezky
>>hrne
>>před sebou a v okamžiku, kdy končí zaměstnanec
>>pracovní poměr, tak stravenky navíc vrátí nebo se mu
>>dodaní.
>
>Lze z toho pro mne laika dovodit, že není nikde zakázáno vydat zaměstnanci stravenky bez ohledu na odpracované nebo neodpracované směny a jediný problém je v daňové uznatelnosti pro zaměstnavatele podle směn? Setkal jsem se s tím u jednoho klienta, který to tak dělá, dá zaměstnancům tolik stravenek, kolik PD, ale už jsem dále nezkoumal, co s tím pak. Zajímá mne to z praktického hlediska a nic o tom nevím, takže budu vděčný za poučení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.