Re: PP starobního důchodce 2010
Strašně nerada si troufám odporovat pájovi, ale v tomto případě nesouhlasím. Byla jsem na školení a studovala patřičnou literaturu, z níž vyplývá to, co tvrdí st. Tudíž, že pokud bude PP uzavřen ještě před 1.1.2010, bude se doba 2 let počítat až do prvního prodloužené PP (tedy nejdříve od 1.1.2011. Ale je možné, že naši "skvělí "zákonodárci přijdou na to, co za hovadinu zase zplodili a vypracují patřičnou novelu.Tedy doufejme...
Já nevím, proč je kolem toho takový humbuk. Důchodci by stejně dýl jak 2 roky neměli pracovat navíc, měli by snad uvolnit místo mladším. Potom celé Janotovy balíčky jsou nanic, když stát bude platit důchodci důchod, zaměstnavatel plat (přitom ještě i částečně "na procenta") a stát bude mladým vyplácet podporu v nezaměstnanosti. Takže kde je ta úspora ??? Myslím, že opravdu 2 roky by mohly stačit.
all, az budete brát důchod 9.000,- měsíčně, platit nájem + inkaso měsíčně 8.000,- Kč, možná také budete shánět práci a chtít si přivydělat.. No možná po 2 letech se Vám zalíbí bydlení pod mostem v krabici...
Mamina je důchodkyně a je sama (je poměrně mladá a čilá) opravdu nevím proč by měla být živa z vody a čistého vzduchu... Raději chodí do práce, mezi lidi a ještě si přivydělá k důchodu. Tudíž nemusí díky těm pár korunám co si vydělá bydlet pod tím mostem. Navíc mám dojem, že za ty prachy a tu prácí se leckterý mladý ani neohlédne...
Tak proč odcházela do důchodu ? Mohla pracovat dál. Vznik nároku na důchod není výpovědním důvodem. Tady jde o to, ne že by člověk nepřál přivýdělek důchodcům - pokud jde o to mohou bez problémů přece pracovat na DPČ nebo DPP , tady jde o to, že zůstávají na svém původním místě, berou stejný plat + důchod a mladým se vyplácí podpora. All určitě neměla na mysli důchodce, kteří si sem tam přivydělávají k důchodu. U těch se určitě 2 letá llhůta řešit nemusí.
Pokud ten důchodce je schopný, dělá svou práci dobře a zaměstnavatel je s ním spokojený, nevidím důvod, proč by nepobíral důchod a zároveň dál nepracoval na stejném místě. vy byste se dobrovolně zřekla důchodu, když byste na něj měla nárok? Já teda určitě ne.Moje maminka pracovala jako mzdovka v důchodu ještě asi 6 let a dříve než nastoupila, zaměstnavatel na její místo půl roku hledal mladou (a nejlépe pohlednou a bezdětnou), každá mu tam vydržela 3 měsíce a skončila ve zkušebce s tím, že na to nestačí a za ty peníze to nestojí...A teď když konečně skončila, ještě i po 4 měsících tam chodí pomáhat dělat mzdy... Oni ti mladí totiž opravdu za ty peníze dělat nechtějí
Protože dokud nemají nárok na důchod, tak do té práce musí. Potom už tam nemusí, ale jenom chtějí. Kvůli penězům, kvůli kontaktu s lidmi...A taky bych řekla, že je sakra rozdíl mezi ženskou se 3 dětma, která stráví život prací na 3 směny někde ve fabrice na lince a mezi ženskou, která pracuje v kanceláři, tudíž nemá práci fyzicky namáhavou (pouze psychicky)
No vidíte, proto mi to nepřipadá správné, protože určitě ta s 3 dětmi pracovat v důchodu nebude a ta druhá ano, a tím někomu dalšímu bude vyplácena podpora. Můj názor je ten, že pokud někdo bere důchod, měl by si přivydělávat jen při zástupech, krátkodoběji atd. Ale určitě mi nepřipadá správné, zůstat sedět na své židli, brát plat i důchod. Pak se divíme , že mandatorní výdaje státu neustále rostou.
Máte pravdu, ta co dělala ve fabrice na 3 směny půjde do předčasného důchodu, protože už nebude stíhat a v práci jí nebudou chtít a pak si bude přivydělávat na černo nebo na DPP úklidem. A ta z té kanceláře po 40 letech praxe, znalostí, kdy na její místo nebudou moci sehnat někoho jiného, kvalifikovaného a ochotného pracovat za její plat, bude dál i při pobírání důchodu, pracovat. Ale možná až budete mít důchodový věk, svůj názor změníte, já vám ho už vyvracet nebudu.
.
>>>>od 1.1.20010 na dva roky max.=stejný režim jako
>>>>ostatní zaměstnanci
>>>Strašně nerada si troufám odporovat pájovi, ale v
>>>tomto případě nesouhlasím. Byla jsem na školení a
>>>studovala patřičnou literaturu, z níž vyplývá to, co
>>>tvrdí st.
>>>Tudíž, že pokud bude PP uzavřen ještě před 1.1.2010,
>>>bude se doba 2 let počítat až do prvního prodloužené
>>>PP
>>>(tedy nejdříve od 1.1.2011. Ale je možné, že naši
>>>"skvělí "zákonodárci přijdou na to, co za hovadinu
>>>zase
>>>zplodili a vypracují patřičnou novelu.Tedy
>>>doufejme...
>>
>>Ale Pája nepíše "před 1.1.2010", ale od "1.1.2010"
>Páje nepíše ale asi to tak myslí, že i když bude
>dodatek sepsán nebo nový PP uzavřen v roce 2009 s tím že
>prodloužení bude od 1.1.2010 tak max. do 31.12.2011,
>podává ten nejednodušší výklad.
Zdravím, já jsem zaznamenala 2 výklady, a to výklad MPSV a výklad AKV.
Oba se shodují v tom, pokud skončí pracovní poměr v roce 2010, následující den bude sjednán NOVÝ pracovní poměr, ten může být (starobní důchodci stejně jako ostatní) sjednán na dobu max. 2 let. Rozpor ve výkladu je tehdy, pokud PP skončí v průběhu roku 2010 a je uzavíráno prodloužení dodatkem. MPSV je toho názoru, že musí být v tomto případě započítána doba do doby 2 let i zpětně, kdežto AKV tvrdí, že i (nebo ač) dodatkem - bude prodloužen PP, ale opět od následujícího dne na dobu 2 let. Omlouvám se, pokud jsem to nenapsala pro právníky srozumitelně, resp. ne zcela správně formulovala. Z posledního semináře - pokud chci, aby SD pracoval "co nejdéle", aniž bych mu musela již "dát" dobu neurčitou nebo ukončit a po 6 měsících opět přijmout, jestliže mi letos běží PP, ukončím dohodou k 30.12.09, uzavřu od 31.12.2009 na dobu určitou, nejdéle 1 rok, tento PP mi skončí v průběhu roku 2010, od následujícího dne uzavřu nový PP na dobu 2 let a pracuje mi defacto 3 roky.
Milá kolegyně xy, já neřeším zda je vhodné/dobré/špatné/nemyslitelné dlouhodobé zaměstnávání důchodců, ale téma jak bude postupovat z-tel s ohledem na změnu v zákoně č. 155/1995 Sb. při zaměstnávání starobních důchodců, pokud jim pracovní poměr skončí v roce 2010 a z-tel chce navázat dodatkem či chce uzavřít nový pracovní poměr... Já tu nezastupuji sama sebe, ale jsem v pozici mzdové účetní, která musí znát zákony a být tak k dispozici svými vědomostmi zaměstnavateli, toť vše. Z-tel se mě neptá na mé pocity, ale na fakta.
>>>>podává ten nejednodušší výklad.
>>>Zdravím, já jsem zaznamenala 2 výklady, a to výklad
>>>MPSV a výklad AKV.
>>>Oba se shodují v tom, pokud skončí pracovní poměr v
>>>roce 2010, následující den bude sjednán NOVÝ pracovní
>>>poměr, ten může být (starobní důchodci stejně jako
>>>ostatní) sjednán na dobu max. 2 let. Rozpor ve
>>>výkladu
>>>je
>>>tehdy, pokud PP skončí v průběhu roku 2010 a je
>>>uzavíráno prodloužení dodatkem. MPSV je toho názoru,
>>>že musí
>>>být v tomto případě započítána doba do doby 2 let i
>>>zpětně, kdežto AKV tvrdí, že i (nebo ač) dodatkem -
>>>bude
>>>prodloužen PP, ale opět od následujícího dne na dobu
>>>2 let. Omlouvám se, pokud jsem to nenapsala pro
>>>právníky srozumitelně, resp. ne zcela správně
>>>formulovala. Z
>>>posledního semináře - pokud chci, aby SD pracoval "co
>>>nejdéle", aniž bych mu musela již "dát" dobu
>>>neurčitou
>>>nebo ukončit a po 6 měsících opět přijmout, jestliže
>>>mi letos běží PP, ukončím dohodou k 30.12.09, uzavřu
>>>od
>>>31.12.2009 na dobu určitou, nejdéle 1 rok, tento PP
>>>mi
>>>skončí v průběhu roku 2010, od následujícího dne
>>>uzavřu nový PP na dobu 2 let a pracuje mi defacto 3
>>>roky.
>>
>>A opravdu si myslíte, že je lepší tak dlouho
>>zaměstnávat důchodce místo mladých (tedy tam řadím
>>všechny,
>>kteří ještě nedosáhli důchodového věku), kterým se
>>pak
>>platí podpora na pracáku ??
>
>Milá kolegyně xy, já neřeším zda je
>vhodné/dobré/špatné/nemyslitelné dlouhodobé zaměstnávání důchodců, ale
>téma jak bude postupovat z-tel s ohledem na změnu v
>zákoně č. 155/1995 Sb. při zaměstnávání starobních
>důchodců, pokud jim pracovní poměr skončí v roce 2010 a
>z-tel chce navázat dodatkem či chce uzavřít nový pracovní
>poměr... Já tu nezastupuji sama sebe, ale jsem v
>pozici mzdové účetní, která musí znát zákony a být tak k
>dispozici svými vědomostmi zaměstnavateli, toť vše.
>Z-tel se mě neptá na mé pocity, ale na fakta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.