Re: odpovědnost zaměstnavatele, podnikat
Ráda bch vám odpověděla, už jsem si v průběhu dne všimla vašeho dotazu. Nerozumím, jak si mám vysvětlit, co znamená "vysílá zaměstnance" a proč by měl být "váš" zaměstnanec" odpovědný za škodu způsobenou třetí straně. Zkuste popsat více podrobností a já se pokusím v průběhu zítřka odpovět.
Děkuji. Pokusím se. My plníme zakázku, která obnáší zásahy na provozních objektech, které jsou po celé republice. Na to je potřeba větší množství lidí (techniků), aby stíhali dojet na daný objekt ve smluvním čase. My si takové množství zaměstnanců na pracovní smlouvu zatím nemůžeme dovolit.Máme tedy zaměstnance na DPP, protoze objemově to i stačí pro každého zvlášť se vejít do ročního limitu 150 h. To, že je máme ve stavu, je proto, že náš odběratel, který nám zakázku zadal, si dal podmínku, že osoby, které jim na objekty jezdí, musí být s námi v pracovněprávním vztahu.
Ti zaměstnanci s DPP jsou v hlavním prac. poměru u naší partnerské firmy, která nám je "půjčuje". Partnerská firma zároveň spolupracuje na celém plnění zakázky (náš subdodavatel). My jim zadáváme práci z této zakázky a v případě, že je potřeba dojet na zásah na objekt, jejich technik (= náš technik na DPP) musí nechat práce svého hlavního zaměstnavatele a jet na objekt "pro nás". To je to vysílání. V tu chvíli my fungujeme jako zaměstnavatel technika. (Předpokládám a chci si potvrdit, že to tak je). Tzn., že 1. v případě úrazu zaměstnance při ceste na objekt nebo když se zdržuje v objektu, kam jsme ho poslali, zodpovídáme za něj jako zaměstnavatel vč. případných náhrad z pojistky odpovědnosti zaměstnavatele (Kooperativa, platíme příslušné promile...). A za 2. pokud by v době, kdy se náš zaměstnanec zdržuje na objektu, kam jsme ho poslali na zásah nedopatřením zplsobí škodiu v tom objektuapod., odpovídáme za tuto škodu my a pokryjeme jí z pojistky odpovědnosti podnikatele, kterou hradíme.
Nevím, jestli jsem to popsala srozumitelně, když tak se doptejte. Děkuji za vaši ochotu.
Dostávám se k odpovědi až nyní - omlouvám se. Snad jsem všemu porozuměla, jenom bych nehovořila o "vyslání", rovněž nevím, jak Vaše partnerská firma řeší dobu, po kterou je její zaměstnanec nepřítomen z důvodu výkonu práce pro Vás. Pojem "vyslání" je upraven ve vztahu k agenturnímu zaměstnávání, a to by vaše partnerská firma musela být agenturou práce ve smyslu zákona o zaměstnanosti. V každém případě jste Vy jak zaměstnavatel odpovědni za pracovní úraz, k němuž došlo při výkonu práce pro Vás - vy ukládáte zaměstnanci na DPP pokyny k výkonu práce, vy jste vůči němu v nadřízeném postavení, vy odpovoídtě za zajištění BOZP. Pokud tento zaměstnanec způsobí při výkonu práce pro vás škodu třetí osobě (byť svému zaměstnavateli na PP), jedná se o vztah mezi dvěma firmami. Za tuto škodu zaměstnanec odpovídá podle principů obecné odpovědnosti za škodu (škoda na vaší straně, zavinění, porušení povinnosti při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním a příčinná souvislost mezi porušením povinnosti a vznikem škody). Všechny tyto předpoklady musíte zaměstnanci prokázat. Pokud jde o škodu, tou je majetkový úbytek, tzn. např. to, co jste uhradili vaší partnerské firmě a co nepokryla vaše pojistka.
Děkuji Vám za odpověď. Ještě co se týče DPP a případného úrazu zaměstnance v době, kdy pracuje pro "nas". V tom případě, jak píšete, za odškodnění úrazu a případných následků apod. odpovídáme my, tak je? Jde mi o to, že z DPP se neplatí zdrav. poj., ale je započteno do základu pro výpočet zákonného pojištění zaměstnavatele (platím Kooper.) (??). Chci se o tom ujistit proto, že v případě úrazu u našeho objednatele (to jsou ty provozní objekty po ČR) musíme jako zaměstnavatel vystupovat my, ne ta firma, od které si DPPčkaře "půjčujeme". A nechceme právě ani, aby tam naše partnerská firma vystupovala svým jménem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.