Vlákno názorů k dotazu Změna sazby dph a zálohy od m. - Re: změna sazby dph a zálohy 10 % DPH...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2009 10:58

m. (neregistrovaný)

Re: změna sazby dph a zálohy
    10 % DPH budete mít jen z rozdílu, je to na stránkách České daňové správy, viz odpověď o něco níže, na Daně a účetnictví se vykašlete.
    I když - z textu v zákoně, který je rozhodující, vyplývá řešení jako v časopise.

• 15. 12. 2009 10:59

m. (neregistrovaný)

viz: Zálohy a změna sazby DPH z 14. 12.
    >>Dobrý den,
    >>od našich zákazníků (s.r.o., stavební práce) máme
    >>vybráno hodně záloh , ze kterých jsme odvedli 9% dph.
    >>dost zakázek bude provedeno až v roce 2010.
    >>jak mám potom fakturovat - s 10% dph jen ten rozdíl,
    >>o
    >>který cena převýší vybranou zálohu?
    >>
    >>teď právě jsem četla v časopise Daně a účetnictví
    >>12/09, že dokonce pokud jsem už vybrala zálohu do
    >>konce
    >>roku 2009 a odvedla z ní dph, tak celou částku pak
    >>budu
    >>v r. 2010 fakturovat s původní sazbou daně, tj 9%...
    >>takže už v tom mám chaos :-)
    >>děkuji
    >
    >
    >10 % DPH budete mít jen z rozdílu, je to na stránkách
    >České daňové správy, viz odpověď o něco níže, na Daně
    >a účetnictví se vykašlete.
    >I když - z textu v zákoně, který je rozhodující,
    >vyplývá řešení jako v časopise.

• 15. 12. 2009 11:24

zdv (neregistrovaný)

Re: co si o tom myslíte?
    Jak píšete, z textu v přechodných ustanovení v zákoně vyplývá fakturovat celou částku s původními sazbami, ale z informace na stránkách MF to, že rozdíl mezi zálohou a skutečnou fakturací má být s novými sazbami.

Může ale takováto informace být závazná, když neodpovídá zákonu?

Jak to vidíte a čím se budete řídit?

• 15. 12. 2009 12:21

m. (neregistrovaný)

Výklady nemají žádnou právní závaznost, ale finanční úřady, které chodí na kontrolu, se jimi určitě řídit budou, je to jejich nadřízený orgán. Tudíž zcvaknu kufry a pojedu podle pokynu. Můžeme se ještě radovat, že nevyšel až někdy v pololetí příštího roku. Nějaký soudní
    spor s FÚ bych si případně nemohla dovolit, je to na roky.

• 15. 12. 2009 13:36

annonym (neregistrovaný)

Já se nedomnívám, že je v zákoně stanoveno jinak, než jak je citovaný výklad.
    Zákon stanoví, že sazbu platnou do 31.12.2009 použijete při vyúčtování zdanitelného plnění uskutečněném po 1.1.2010 a to z rozdílu mezi základem daně a částkami, ze kterých byla odvedena daň při přijetí úplaty. Tzn., že pouze, pokud byly úplaty vyšší jak částka za zd. plnění, použijete původní sazby daně (budete vracet přeplatek).
    Např. přijaté platby v 2009: ZD 100,00 + DPH 19 % a celkem služby ke dni poskytnutí = ZD 80,00. Pak vracíte -20,00 + DPH 19 % z 20,00.

Pokud ale bude částka za zd. plnění vyšší jak přijaté úplaty, pak použijete pro zdanění rozdílu již nové sazby daně.
    Např. přijaté platby v 2009: ZD 100,00 + DPH 19 % a celkem služby ke dni poskytnutí = ZD 110,00. Pak bude doplatek + 10,00 + DPH 20 % z 10,00.

• 18. 12. 2009 15:02

mmmm (neregistrovaný)

A jak bude vypadat daň.doklad??? Programátoři s tím mají dost velký problém, hlavně v případě vyššího vyúčtování než byla záloha.
    Sazba DPH se v případě našeho SW váže na DUZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).