Re: prestavka na obed-jak to je?
Dobu přestávky určuje výhradně zaměstnavatel, nejdéle po 6 hodinách, jak ji určí, tak to musíte dodržovat. Určitě si nemůžete hýbat s pracovní dobou , jak se vám hodí. Pokud zaměstnavatel určí přestávku půl hodiny, v žádném případě nemůžete být na obědě hodinu, i když celkově odpracujete požadovaných 8 hodin. Zaměstnavatel totiž určuje i začátek a konec pracovní doby.
Ale to je váš problém, že to nestihnete. I když máte pružnou pracovní dobu, pochybuju, že máte přes poledne tu pružnou část. Obvykle bývá pružná např. od 6.00 do 9.00 pružná část, potom od 10.00 do 15.00 pevná část a pak zase pružná např. do 18.00 hod. V té pevné části zaměstnavatel určí přesně dobu přestávky, kterou nemáte nárok nijak měnit a nedodržovat. Takže váš pozdní příchod z oběda může kvalifikovat jako porušování pracovně právních předpisů, čili lidově porušení pracovní kázně se všemi důsledky.
ano, ja tomu vsemu rozumim, mam to v zamestnani i dovoleno vzdalit se treba na 1 hodinu. takze zadne poruseni apod. me neceka.
me spis zajima ta logika toho, kdyz budu v dobe obeda pryc (1hod)...proc si musim tu 1 hodinu nadelavat(co jsem pryc)...a pak ma jakoby 1/2hod. teprve na obed...
mozna to uplne presne nechapete, pac ja nad touto situaci byl taky dost mimo, proto pisi o radu sem. mozna to bude tim, ze je cely spatny pristup, ale nevim jak ho mam protlacit, nase personalni to nechape...
Já Vás plně chápu. U nás ve firmě nebyla možnost se stravovat, všichni jsme chodili "ven" na oběd (odpíchnutá přestávka). Pokud to někdo nestihl, sthla se mu na přestávku 1 hod a co chybělo musel mít někde naddělané. My jsme s tím problém neměli.
Taky mi připadá přístup vašeho personálního nelogický.
Vy máte nařízeno, že musíte trávit oběd na pracovišti? Poskytují se u vás obědy? Musíte na ně chodit?
To jsou otázky, které mě napadají v souvislosti s vaším problémem. Ale bohužel vám odkazy na nějaké vyhlášky nanapíšu. Spíš jen zkušenosti.
Ještě na doplnění - pokud zaměstnanec přišel do práce v 6 hod ráno, na přestávku odešel (odpíchl) až ve 13 hod, strhávalo se mu 0,5 hod přestávky po 6 hodinách práce a pak ještě to, co byl venku (klidně i 0,25 hod).
Na to co psala Eliška - my jsme stíhali za 30 min oběd v restauračním zařízení. Bylo to za rohem a odejpalo to tam.
Nemohl odejít na přestávku až ve 13.00 při nástupu do práce v 6.00 protože by byl porušen zákoník práce § 88. A myslím, že 99% národa se musí stihnout najíst za 30 min., protože zaměstnavatel žádné prodloužení přestávky nemusí tolerovat. Asi se budete muset dohodnout se zaměstnavatelem, protože žádný nárok na libovolnou přestávku, až se stihnete najíst, nemáte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.