Re: účty 421,428,429
Rozhodující je společenská smlouva, která má stanovit tvorbu zákonného rezervního fondu. Obecně se tento fond tvoří v roce, kdy je dosažen zisk a to ve výši 5% ze zisku daného roku, nejvýše však do 10% základního kapitálu, nestanoví-li společenská smlouva jinak. O tvorbě RF musí rozhodnout valná hromada, tedy k internímu účetnímu dokladu je třeba přiložit kopii usnesení z valné hromady. Totéž platí i o usnesení o použití zisku nebo úhrady ztráty.
Stejně tak o úhradě ztráty ze zisku dalších let musí rozhodnout valná hromada.
Vy jako účetní nemůžete sama bez zápisu z valné hromady zaúčtovat.
Re: účty 421,428,429
Ano to je mi jasné, že k interním dokladům je třeba dát rozhodnutí valné hromady. Tato firma má jednoho jednatele-společníka....valná hromada nebyla nikdy svolána....žádný zápis z valné hromady nikdy napsán nebyl, to se chystám zavést až já za svoje období. Společenskou smlouvu jsem nečetla....takže to bude asi to první, co budu muset. Vždy ve společenské smlouvě musí být upraveno, jak tvořit rezervní fondy..nebo se může stát, že to tam nebude? Podle čeho bych pak postupovala.A chápu tedy dobře, že když se valná hromada rozhodne ponechat zisk ...a neuhrazovat s ním ztrátu, je to v pořádku? V tomto případě to asi bude tak, že valná hromada rozhodne tak....jak doporučím :-) V případě toho rezervního fondu, píšete, že se obecně tvoří v roce, kdy je zisk - tz. Pakliže by to takto bylo ve společenské smlouvě uvedeno, nejprve vytvořím fond, pak teprve budu uhrazovat ztráty z let minulých..(na základě rozhodnutí valné hromady).Jak to vlastně je v případě, kdy je tam jen jeden společník-jednatel. To se sejde sám se sebou, nebo tam musí být ještě někdo další....Zatím moc moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.