Re: Dovolená po ukončení PPM
pokud byste nebyla nyní těhotná, potom by dovolená z r. 2008 nepropadla, ale pokrácenou o rodič. dovolenou za r. 2008 byste čerpala po návratu z nynější rodič. dovolené
protože jste ale těhotná a jste na rodič. dovolené, ze které nastoupíte rovnou 14.1.2010 na mat. dovolenou, tak dovolená z r. 2008 propadla a nejde ani čerpat ani proplatit
takže rada pro další mat. dovolenou: předáte zam-teli žádost o PPM, ten ji předá na OSSZ - ta bude vyplácet dávky
mat. dovolenou budete čerpat od 14.1do28.7.2010
během července předáte zam-teli písemnou žádost o čerpání dovolené tak, aby navazovala přímo na mat. dovolenou (budete mít nárok na celoroční výměr dovolené, tj. 25 dnů)
nepište, že žádáte proplacení dovolené, ale ČERPÁNÍ dovolené
této žádosti by nemohl zam-tel vyhovět, neboť dovolená se proplácí jen při uk. PP
po vyčerpání dovolené si požádáte (písemně) opět zam-tele o čerpání rodič. dovolené a můžete si určit délku - max. ale do 3 let dítěte (můžete třeba zvolit do 2 let a pak prodloužit do 3 let)
po vyčerpání mat. dovolené si požádáte na kontaktním místě (odkud berete např. porodné, přídavky na děti) o rodič. příspěvek a zvolíte si délku (zase podle zákona)
po určitou dobu budete mít 2 příjmy současně - za čerpanou dovolenou (od zam-tele) a rodič. příspěvek (od státu)
Přečetla jsem o dovolené několik řádků a stále nechápu proč by mi měla propadlout, pokud nebudu čerpat okamžitě po ukončení PPM ?? Přece, když se dohodnu se zaměstnavatelem, že budu čerpat až po skončení RD tedy před nástupem do práce ??? Kde se o tom prosím píše ?
jenže já psala o dovolené z r. 2008, ta propadne, protože ji nestačí vyčerpat před nástupem na novou mat. dovolenou (z rodič. dovolené je nástup hned na novou mat. dovolenou)
z této nové mat. dovolené vznikne nárok na dovolenou a postup jsem popsala v mé předchozí odpovědi
§ 217 odst. 5
§ 218 odst. 3
vše v Zák.práce
teď malinko odbočím. Mám nevyčerpanou D z r.2009 asi 16 dnůl, nástup na PPM 4/2010. Za r.2010 mám nárok na celých 20 dnů tj.za kal.rok (PPM je jako odpprac.doba), nebo mám nárok pouze na poměrnou část dovolené tedy za PPM tedy cca 6/12 ?
Vychází mi tedy celkem 36 dnů nev.D. Po ukončení PPM nebudu čerpat D, ale nastoupím na RD. Po ukončení RD teprve budu čerpat oněch 36 dnů D, nastoupím tedy do zam. déle. Stále tady všichni píší něco o krácení a že je výhodnější čerpat D ihned po PPM, ale proč ? V ZP jsem nikde nenašla o kolik a proč by se mělo krátit?
Z roku 2009 se Vám převede zbytek 16 dnů, takže k čerpání bude skutečně 36 dnů.
Pokud si požádáte o čerpání dovolené beprostředně po skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen Vám vyhovět (§ 217 odst. 5 ZP).
Pokud byste čerpala až po rodičovské dovolené, tak se dovolená krátí za prvních 100 dnů rodičovské dovolené o 1/12 a za každých dalších 21 dnů rovněž o 1/12. Takže je pro Vás lepší si ji vyčerpat
ihned po skončení mateřské dovolené.
ještě upřesnění - krácení je tedy za celou RD ? Za prvních 100 dní...a za každých dalších ...atd jak píšete, to mi moc dovolené za 3 roky nezůstane. A nebom je to pouze za daný rok, tedy ukončení PM cca 9/2010 nástup na RD 10/2010 a rozdíl mezi RD a 31.12.2010 pokud je více jak 100 dní tak krátím ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.