Re: PP ve zkušební době-PN-ukončení PP
Tak výpověď dohodou je právní nesmysl. Buď dohoda ´dvoustranný právní akt, se kterým musí oba účastníci souhlasit a lze sjednat k jakémukoliv dni i v době pracovní neschopnosti zaměstnance. Nebo výpověď - jednostranný akt, kdy ze zákona běží 2 měs. výpovědní lhůta. Ve zkušební době mohou zrušit PP obě strany bez uvedení důvodu, s vyjímkou toho, že zaměstnavatel nesmí v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti rušit PP zaměstnanci. Do zkušební doby se doba nemoci nezapočítává. viz zákoník práce.
Děkuji. To tedy znamená,že můžeme sepsat Dohodu o rozvázání PP bez udání důvodu, nebo sepsat Zrušení PP ve zkušební době bez udání důvodu ...A toto zrušení by proběhlo až po 14 dnech PN ? Tedy konkrétně : zaměstnanec mi oznámil,že od 17.12.je v PN. Může tedy jeho PP skončit dnem 31.12.2009 nebo až v r.2010?
Děkuji za vaši trpělivost se mnou, ale mzdy dělám jen okrajově...
Ježšmarjá Ilčo nepište nesmysly.
Žádnou výpověď ve zkušební době nedávají , to je opravdu nesmysl.
Paní Blanko jde o to, že normálně ve zkušební době se pracovní poměr ruší - tzn. že po uplynutí prvních 14 dní nemoci, (pokud má opravdu na neschopence neschopen od 17.12. ) tj. jestli dobře počítám dnem 31.12.2009 můžete zrušit pracovní poměr.
Dohoda by v tomto případě mohla být jen tehdy, pokud by (což je nepravděpodobné, protože by se připravil o náhradu mzdy) zaměstnanec chtěl pracovní poměr ukončit v těch prvních 14 dnech své neschopnosti, tudíž by vám on dál návrh na ukončení PP dohodou, ale stejně tak by on mohl zrušit PP i v době té nemoci.
Tu dohodu jsem původně uváděla jen abyste viděla rozdíl mezi dohodou a výpovědí. Protože stále tradovaný nesmysl "výpověď dohodou" se tu opakuje pořád dokola.
Takže když to shrnu - 31.12. , i když bude pracovník nemocný , zrušíte pracovní poměr ve zkušební době.
§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel však
nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
A ať vás nemate další odstavec, ve kterém se píše, že by zrušení mělo být doručeno 3 dny předem. Nedodržení nemá vliv na platnost zrušení PP.
>>>>>
>>>
>>>Děkuji. To tedy znamená,že můžeme sepsat Dohodu o
>>>rozvázání PP bez udání důvodu, nebo sepsat Zrušení PP
>>>ve
>>>zkušební době bez udání důvodu ...A toto zrušení by
>>>proběhlo až po 14 dnech PN ? Tedy konkrétně :
>>>zaměstnanec
>>>mi oznámil,že od 17.12.je v PN. Může tedy jeho PP
>>>skončit dnem 31.12.2009 nebo až v r.2010?
>>>Děkuji za vaši trpělivost se mnou, ale mzdy dělám jen
>>>okrajově...
>Žádnou výpověď ve zkušební době nedávají , to je
>opravdu nesmysl.
>Paní Blanko jde o to, že normálně ve zkušební době se
>pracovní poměr ruší - tzn. že po uplynutí prvních 14
>dní nemoci, (pokud má opravdu na neschopence neschopen
>od 17.12. ) tj. jestli dobře počítám dnem 31.12.2009
>můžete zrušit pracovní poměr.
>Dohoda by v tomto případě mohla být jen tehdy, pokud
>by (což je nepravděpodobné, protože by se připravil o
>náhradu mzdy) zaměstnanec chtěl pracovní poměr ukončit
>v těch prvních 14 dnech své neschopnosti, tudíž by vám
>on dál návrh na ukončení PP dohodou, ale stejně tak by
>on mohl zrušit PP i v době té nemoci.
>Tu dohodu jsem původně uváděla jen abyste viděla
>rozdíl mezi dohodou a výpovědí. Protože stále tradovaný
>nesmysl "výpověď dohodou" se tu opakuje pořád dokola.
>
>Takže když to shrnu - 31.12. , i když bude pracovník
>nemocný , zrušíte pracovní poměr ve zkušební době.
>
>§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
>(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní
>poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez
>uvedení důvodu. Zaměstnavatel však
>nemůže ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době
>prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní
>neschopnosti (karantény) zaměstnance.
>
>A ať vás nemate další odstavec, ve kterém se píše, že
>by zrušení mělo být doručeno 3 dny předem. Nedodržení
>nemá vliv na platnost zrušení PP.
Přesně tohle jsem měka na mysli, fakt budu muset ještě třikrát číst než to pustím do oběhu.
Děkuji všem, zejména yx) za přehledné vysvětlení.Takže shrnu :
před chvilkou jsem se dozvěděla,že pracovník dodal PN s nástupem od 19.12.09.To tedy znamená,že zaměstnavatel mu dne 2.1.nebo 3.1.2010 ? ukončí PP.
Písemně mu oznámí zrušení PP dle §66 ? Nebo jak by měl postupovat ? A může mu to předat již nyní ?
Nezlobte se za mé ( pro Vás určitě naivní ) otázky,ale jsem ve mzdách nováček.
Mnohokrát děkuji všem za trpělivost se mnou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.