Vlákno názorů k dotazu Termín na okamž.zrušení PP od pája - Re: termín na okamž.zrušení PP >Dobrý den,>pročítala jsem příspěvky...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2009 10:19

pája

Re: termín na okamž.zrušení PP
    >Dobrý den,
    >pročítala jsem příspěvky i ZP, ale nejsem moudrá z
    >toho jaký je rozdíl mezi výplatním termínem a termínem
    >splatnosti mzdy pro použití § 56 odst.b.

výplatní termín stanoví zaměstnavatel, je to den, kdy vyplácí mzdu a jsou na ten termín myslím vázány i odvody

splatnost mzdy- jde o zákonný termín, do kterého musí být mzda vyplacena-nejpozději do posledního dne následujícího měsíce,pokud není ve smlouvě(kolektivní, jiné) sjednána splatnost dřívější-později nelze.

>Budu konkrétní:
    >zaměstnanec s PP na dobu neurčitou, není kolektivní
    >smlouva ani odbory, v prac. smlouvě sjednán výplatní
    >termín 20. následujícího měsíce.
    >Nebyla vyplacena mzda za měsíc listopad (výpl. termín
    >20.12.), k jakému datu mohou zam-ci zrušit PP dle §
    >56b ?
    v tomto případě je poslední den splatnosti dle ZP 31.12.2009,nejdříve lze ok.zrušit PP po 15 dnech dle § 56 b), takže 16.1.

>A ještě jeden dotaz:
    >Zam-tel vůbec nereaguje na nic, přestal platit vše
    >(dodavatelům, OSSZ, ZP, FÚ) - dělá mrtvého brouka, byli
    >jsme se informovat na ÚP - dokud na něho někdo nepodá
    >návrh na ins. řízení, tak si dlužné mzdy nemůžeme nikde
    >uplatnit.

Tak se domluvte a podejte insolvenční návrh sami jako zaměstnanci.
    A podávat na něj žalobu nemá asi smysl,
    >právník na ÚP nám rovnou řekl, že i když soud vyhrajeme,
    >že ho to ještě nedonutí k doplacení mezd (některým
    >dluží už 2 výplaty). Naopak některým zam-cům vyhrožoval,
    >že jestli něco proti němu podniknou, tak na ně pošle
    >"ostré hochy", lidé se bojí, mají rodiny a on je opravdu
    >nebezpečný, už jsme se o tom přesvědčili.
    >Děkuji všem za reakce

• 29. 12. 2009 11:11

berunka (neregistrovaný)

Ale do 3 měsíců od data splatnosti závazků soud insolvenční návrh zamítne, protože nelze prokázat, že je v úpadku. A ještě by nás potom mohl žalovat za újmu, např. že jsme mu poškodili dobré jméno firmy a kvůli tomu přišel o zakázky.

• 29. 12. 2009 11:46

pája

Vždyť sama píšete, že dluží kdekomu a neplatí nikomu, čili snad to u něho splňuje podmínku dle § 3 odst.2 a) ins.zák., kdy dlužník není schopen plnit své peněžité závazky, jestliže zastavil platby podstatné části svých peněžitých závazků

• 29. 12. 2009 13:28

berunka (neregistrovaný)

Já vím, ale mluvil se mnou právník jednoho věřitele (jsem totiž účetní) a ten mi to takhle řekl a také je to v ins. zákoně. Pokud nejsou závazky déle jak 3 měsíce po splatnosti a on jako dlužník nebude spolupracovat s ins. správcem, tak to soud zamítne. Až po těch 3 měsících se má za to, že je jednoznačné, že je v úpadku. Navíc, ty peníze na firmě byly, ale dle výpisu z účtu vybral přes 5 mil. ale nikomu nezaplatil. I na FÚ mi řekli, že s ním nic nenadělají, když nebude spolupracovat. Myslíme si, že řekne, že mu účetnictví bylo odcizeno, prý se to tak dělá. Mám naštěstí podpis na soupisu všeho co jsem mu musela předat.

• 29. 12. 2009 15:42

berunka (neregistrovaný)

a vy máte jiné informace ? Ráda se poučím, ale když vám to řekne právník, který také hledá cesty jak dostat peníze pro svého klienta - věřitele od dlužníka, tak to beru, že ví o čem mluví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).