Re: Vyplacené mzdové nároky ÚP_roč.zúčto
Zaměstnanci jsou povinni podat daňové přiznání, právě proto, že byla sleva uplatněna 2x (vycházím z předpokladu, že dostali mzdu tak, jak byla mzdovou účetní spočítána - tedy s uplatněno slevou) jednou ji uplatnili v roce 2008 a podruhé v roce 2009, kdy dostali mzdu za r.2008. Je možné, že jim tím pádem vznikne povinnost daň zaplatit.Řešila jsem to začátkem letošního roku.
Jsem ráda, že jste se ozvala, díky. Já právě až tím, jak jsem to po sobě četla, jsem zjistila, že byla sleva uplatněna 2x. Jaký máte názor na roční zúčtování. Z-ci nastoupili v listopadu do zaměstnání, mohou požádat zaměstnavatele o roční zúčtování za rok 2009 ? leden-březen z-tel v insolvenci, zúčtovaná ale nevyplacená mzda, duben-říjen registrace na ÚP, listopad zaměstnání do konce roku. V červenci vyplacené mzdové nároky na prosinec 08, leden a březen 09. Za rok 2008 DAP, dobrá, ale za rok 2009 se domnívám je možné požádat o RZ u z-tele.
Mám před sebou "pracovní pomůcku" od paní Kataríny Dobešové, na jejímž školení jsem začátkem roku byla, v níž je odkaz na §38g odst 2 ZDP. Je tady výslovně uvedeno, že mzdová účetní v takovém případě nesmí RZD provést, že musí podat daňové přiznání. (i když fyzicky víme, že jim nevznikne povinnost daně platit, protože uplatní slevu na poplatníka).
Tomu rozumím, také jsem na KD byla, ale nejsem si teď jistá, zda se nemá jednat jen o doplatky příjmu za uplynulá léta a z-ci pokud hovořím o roku 2009 (nyní pomíjím rok 2008, ten už jsme "vyřešily")neobdrželi doplatek za minulá léta, ale mzdový nárok vyplacený úřadem práce (nikoliv zaměstnavatelem) a to nárok, na který jim vzniklo právo-nárok v roce 2009 a ten také v roce 2009 obdrželi. Já si přesně KD už nepamatuji, byla jsem na semináři v době, kdy teprve měl být § 38 odst. 2 upraven o doplatky, ale domnívám se, že se tehdy řešily doplatky od zaměstnavatelů coby plátců, nikoliv od úřadu práce, ten není plátcem. Proto si myslím, že toto není dořešené a za rok 2009 není povinnost podání DAP ... :( co vy na to :) díky
Když to takhle po vás čtu, tak bych si taky myslela, že není povinnost podat daňové přiznání, pokud ÚP vlastně tu mzdu doplatil v roce, v němž byla zúčtovaná. Ale ti vaši zaměstnanci stejně mají povinnost podat daňové přiznání, protože kromě doplacených mezd za leden a březen 2009, dostali letos také doplacenou mzdu za prosinec 2008. pokud by šlo pouze o doplatek mzdy za 2009,asi bych vycházela hlavně z toho, co je napsáno na potvrzení o zd.př. (vystavuje ho vůbec ÚP nebo na jakém základě budou DP podávat? - podle výplatních pásek?). Možná nad tím přemýšlíme moc dopředu , oni nám to v lednu na školení určitě povědí ...
ÚP vystavil Potvrzení jen na žádost, automaticky nikoliv. Vyžádala jsem si jedno na ukázku, nemám ho u sebe, ale měl by tam být příjem, ze kterého vycházeli, daň. Volala jsem i na ÚP - ale na ten druhý (mám různé případy insolvence v různých obdobích) a tam to nevědí, prý zrovna dnes svolali poradu jaké Potvrzení budou a zda vůbec budou vydávat .. a mám zavolat až na nový rok :) Tak jsem sdělila, že jiný ÚP už s tím zkušenost má a vydává, ať se obrátí na ně. Je vidět, že v tom mají všichni chaos, nejen já. A ráda bych byla připravená už i na seminář, abych se dokázala zeptat na různé varianty a vidíte, jak o tom mluvíme, přicházíme stále na něco nového. Renatko, děkuji za váš čas, budu pátrat dál. Přeji hezký zbytek dne a do konce roku se možná ještě uslyšíme, tak se neloučím :) PS Na daně jdu na ing. Kytlera - vynikající, nechci se rouhlat, ale o krapítko lepší než KD, i když na tu také nedám dopustit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.