Re: Fa vystavená 2009 jak zaúčtovat v 20
No, dle mého názoru zaúčtujete fakturu s platnou sazbou DPH pro rok 2009 dle DUZP, které je v 12/09, tj. 19%. Jediné co pro vás u DE může mít vliv je, že pokud jste ji v roce 2009 neuhradili, pak bude výdajem až v roce 2010. Alespoň já bych to takto udělala. JanaM.
Ano DUZP je 12/2009, ale myslel jsem zda ji nemohu zaúčtovat později jako později dodaný nebo zapomenutý doklad, tím bych vlastně odložil nárok na odpočet DPH o měsíc. Jsou to možná
"komické" úvahy, ale již v listopadu jsem musel předkládat přijatá zdanitelná plnění a tak není vhodná doba pro kontrolu FÚ na DPH viz úvodní text mého dotazu. Pokud ten přesun nepůjde, zcela určitě mne FÚ minimálně vyzve k předložení přijatých fa, ale dám na Vaši radu .
Děkuji za odpovědi a přeji vše nejlepší v novém roce.
Pokud je to pro Vás výhodnější a v přiznání k DPH nekrátíte daň na vstupu koeficientem, můžete DPH uplatnit i později (nejdéle do 3 let). Změna sazeb DPH se na tomto Vašem právu nepodepsala. To, že budete mít v přiznání smíchány sazby 19% a 20%, vůbec nevadí, vždyť i v roce 2010 budou chodit dobropisy na plnění roku 2009 s 19% sazbou. Na berňáku s těmito odchylkami počítají.
Domnívám se, že sice můžete uplatnit ještě 3 roky, ale už jen formou dodatečného přiznání k 12/09. DPH musí být uplatněno nejdéle v posledním zdaňovacím období DPH kalenářního roku. Takže každopádně DPH 12/09 a případně úhrada 1/10 - DzP 2010.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.