Vlákno názorů k dotazu Těhotenství - převedení na jinou práci od j - Re: Těhotenství - převedení na jinou prá Seznam prací...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2010 19:00

j (neregistrovaný)

Re: Těhotenství - převedení na jinou prá
    Seznam prací zakázaných těhotným ženám najdete ve vyhlášce č. 288/2003. Pokud je Vaše kamarádka prodavačka, mohlo by se jí s největší pravděpodobností týkat pouze přenášení břemen (samozřejmě s ohledem na to, jaké zboží prodává). Myslím, že to nebude pro zaměstnavatele velký problém. Předpokládám, že má klasický PP. Ošetřující lékař ji vystaví vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Doporučuji nahlédnout do výše zmíněné vyhlášky, nebo do zákona 187/2006 § 42, kde máte uvedeno, co lze pro účely nároku na VPTM považovat. Bohužel někteří ošetřující lékaři nemají nastudovanou tuto vyhlášku a vystaví zprávu i osobě, která podmínky nesplňuje. To je většinou odhaleno až předložením VPTM OSSZ.

• 3. 1. 2010 20:24

Eja (neregistrovaný)

Děkuji za informaci a jen pro zajímavost by mě zajímalo, kdyby např. těhotná žena nemohla vykonávat stávající práci na základě lék. posudku a dle zákoníku práce by jí zaměstnavatel v době 15 dnů od předložení posudku neumožnil výkon jiné vhodné práce, tak by s ním mohla okamžitě zrušit prac. poměr s nárokem na odstupné? pochopila jsem to dobře? moc děkuji nemám s tímto žádné zkušenosti.

• 3. 1. 2010 20:56

j (neregistrovaný)

Nárok na odstupné ustanovuje § 67 ZP. Ale jedná se o výpověď danou zaměstnavatelem. O tom, že by měl někdo nárok na odstupné pokud okamžitě zruší pracovní poměr, jsem ještě nikdy neslyšela. Nejsem ale právník. Okamžitě zrušit PP by v tomto případě mohla podle § 56 písm. a), ale tento paragraf není důvodem pro vyplacení odstupného. Nějak mi ale není stále jasné o co Vám přesně jde, protože pokud je výkon práce prodavačka, nevidím jediný problém s odstraněním překážky podle vyhl. 283 - těžká břemena. Prostě je nebude muset přenášet.

• 3. 1. 2010 21:13

yx (neregistrovaný)

Prosím vás, to je naprostý nesmysl, to odstupné při nepřevedení na jinou práci se týká pracovních úrazů. Vypadá to, že vám jde spíš o peníze než o práci. Jednoduše při práci prodavačky nebude nosit těžká břemena, jinak nevidím rovněž žádný problém s prací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).