Re: Pohoda - dobropis k fa z roku 2009
Toto mi odpověděli z Pohody, když jsem se na to ptala před koncen roku. Třeba vám to pomůže, stejně jsem se "divila", že to programátoři nevymysleli lépe, to víte, nesedí u toho a neúčtují :-)
Při vystavení daňového dobropisu, vrubopisu z roku 2009 se použije sazba daně platná k datu původního zdanitelného plnění tj. platná sazba daně před 1. 1. 2010, tj. 9 % a 19 %. V programu POHODA se při vystavení daňového dobropisu, vrubopisu s datem zdanitelného plnění resp. odpočtu 2010 automaticky vloží již nová sazba daně tj. 10 %, resp. 20 %. Dobropisujete-li celou původní hodnotu dokladu, je nutné vyčíslenou výši DPH ručně změnit na částku, která byla uplatněna v původním daňovém dokladu. V případě částečného dobropisu upravíte hodnotu DPH ručně dle poměrné výše vytvářeného dobropisu.
a ještě jsem zapomněla zbytek:
Při uložení dokladu se provede automatická kontrola správnosti výpočtu celkového dokladu a zadaných položek dokladu, resp. kontrola zadané tolerance DPH. U takto ručně upraveného dokladu se zobrazí chybové hlášení. V tomto případě berte toto upozornění jako informační a doklad uložte beze změn.
Díky moc. Funguje to. Sice to na dobopis napíše sazbu novou, ale zůstane tam DPH už to upravené. Takže účetně to sedí. Na dobopis jsem napsala poznámku, že to DPH je vlastně 19%.....jak snadné řešení, ale mě rovnou nenapadlo...hledala jsem nějaký způsob jak upravit tu sazbu.
:-)
>>>
>>> Při vystavení daňového dobropisu, vrubopisu z roku
>>>2009 se použije sazba daně platná k datu původního
>>>zdanitelného plnění tj. platná sazba daně před 1. 1.
>>>2010,
>>>tj. 9 % a 19 %. V programu POHODA se při vystavení
>>>daňového dobropisu, vrubopisu s datem zdanitelného
>>>plnění
>>>resp. odpočtu 2010 automaticky vloží již nová sazba
>>>daně tj. 10 %, resp. 20 %. Dobropisujete-li celou
>>>původní hodnotu dokladu, je nutné vyčíslenou výši DPH
>>>ručně
>>>změnit na částku, která byla uplatněna v původním
>>>daňovém dokladu. V případě částečného dobropisu
>>>upravíte
>>>hodnotu DPH ručně dle poměrné výše vytvářeného
>>>dobropisu.
>>
>>a ještě jsem zapomněla zbytek:
>>Při uložení dokladu se provede automatická kontrola
>>správnosti výpočtu celkového dokladu a zadaných
>>položek
>>dokladu, resp. kontrola zadané tolerance DPH. U takto
>>ručně upraveného dokladu se zobrazí chybové hlášení.
>>V
>>tomto případě berte toto upozornění jako informační a
>>doklad uložte beze změn.
>>
>Díky moc. Funguje to. Sice to na dobopis napíše sazbu
>novou, ale zůstane tam DPH už to upravené. Takže
>účetně to sedí. Na dobopis jsem napsala poznámku, že to DPH
>je vlastně 19%.....jak snadné řešení, ale mě rovnou
>nenapadlo...hledala jsem nějaký způsob jak upravit tu
>sazbu.
OT - to jsem ráda, také opravujem na faktuře text 20% na 19%
OT Re: Pohoda - dobropis k fa z r 2009
To jsou tam horší problémy, např. výkaz zisků a ztrát vytisknete s tímto názvem jen k poslednímu dni účetního období, jinak nelze.
K mimořádné uzávěrce k jinému datu ho nevytisknete. Pokud to nezměnila teď poslední verze.
K jinému datu se tiskne v názvu "výsledovka", i když je to formulář výkazu. Taky lahůdka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.