Re: Faktura ze zahraničí - spěchá!
Do daňového přiznání k DPH bych dala až po pořízení zboží,
na fakturu doplním údaje -den pořízení zboží, sazbu a částku
daně a datum doplnění těchto údajů - 15 dnů po pořízení
zboží. tento den je kurz i povinnost dát do přiznání k dph.
Pokud zboží pořídíte v roce 2010, do přiznání do 15 dnů
po pořízení zboží= doplnění ,tedy vystavení faktury.
Ano, fakturu jsme uhradili v prosinci 2009, ale k platbě musím mít nějaký doklad (faktura, paragon). Omlouvám se, ale jsem začátečník a strašně se v tom motám. Chápu tedy dobře, že do DE, tedy pro DPFO 2009 tuto částku uvedu jako výdaj, v DPH 2009 se tato částka nepromítne. DPH uplatním až v roce 2010, kdy mi bude zboží dodáno, v DPFO 2010 již tuto částku řešit nebudu. Děkuji a omlouvám se za zabedněnost.
Teď mi dochází, že ve výdajích roku 2009 asi nebude přesný základ daně. DPH přepočítejte na koruny podle rady paní Jany a s touto částkou už nehýbejte. Úhradu faktury jste provedli v korunách, takže od zaplacené částky v Kč odečtěte DPH a rozdíl bude výdajem na podnikání.
Ale kdepak, omluvit se musím já za svůj poslední příspěvek. Přemýšlela jsem úchylně, přece jen už byla hluboká noc:-) Od zaplacené částky nebudete odečítat DPH, vždyť v ní žádná daň není. Zkusím to znovu a lépe.
Z pohledu závazku: odběrateli jste dlužili např. 100 EUR, Vaše banka odběrateli poukázala 100 EUR (na výpisu vyčíslila v Kč), závazek nepřepočítáváte, byl v plné výši vyrovnán.
Z pohledu daně z příjmů: zaplatili jste xx Kč (částka je bez DPH). Nic nepřepočítáváte, neboť v daňové evidenci nevznikají kurzové rozdíly. Výdajem na podnikání je částka, vyčíslená na bankovním výpisu v Kč. Pokud se k platbě vázal bankovní poplatek, tak je zřejmě vyčíslen zvlášť.
Z pohledu DPH: do přiznání k DPH přepočítáte základ daně na koruny kurzem platným ke dni povinnosti přiznat daň a dopočítáte DPH (podle údajů, které jste doplnila na faktuře, jak psala paní Jana). Vypočítaný základ daně i DPH projdou pouze přiznáním k DPH, daně z příjmů se nedotknou.
Děkuji mnohokrát! Odpověď je vyčepávající! Poplatek byl skutečně vyčíslen zvlášť. Poplatky z banky do výdajů nedávám, neboť jej používám i k soukromým účelům. Tento výdaj však snad uplatnit můžu, neboť se prokazatelně váže k úhradě faktury do zahraničí.
Děkuji!
Tak to opravdu nemáte za co. Ráno jsem potřebovala odejít, ale a chtěla jsem alespoň v rychlosti napravit svoji noční chybu, podle toho to také dopadlo. Doteď se divím, že jsem vůbec dorazila na místo určení. Kdybych jednala stejným způsobem, jakým jsem psala, tak bych musela vyrazit na sever jižním směrem:-)
Mějte se fajn, zdravím Zdena
Ještě jednou děkuji! Jsem na MD se dvěma dětmi a snažím se vést po večerech manželovi DE. Jsem laik, stále narážím na nějaké nové věci nebo věci, které mě zaskočí, tak jsem ráda, když někdo poradí. Ještě jednou děkuji, ráda se na vás opět obrátím!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.