Vlákno názorů k dotazu Začátek PN v době náhr.volna od beta - Re: Začátek PN v době náhr.volna Renato, nezávidím vám,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2010 20:34

beta (neregistrovaný)

Re: Začátek PN v době náhr.volna
    Renato, nezávidím vám, já jsem řešila případ, kdy se stal pracovní úraz o přesčase, tzn. rovnoměrně rozvržená PD po-pá, nařízený přesčas v so a názory odborníků se opět různily ..., schválně jsem se na ně obrátila, protože ZP v § 192 (tuším, nemám ho před sebou) hovoří o pracovních dnech a co je přesčas - dle mého názoru pracovní den, tudíž bych již so zařadila do karenční doby, ale také se dá vyložit, že přesčas nemůže být nikdy součástí rozvrhu týdenní pracovní doby, tudíž karenční doba od pondělí. Také mi doporučili Inspektorát práce, ale s těmi já nespolupracuji. Odebíráte nějaké odborné časopisy? Mívají poradnu, zkuste se obrátit na ně, popř. holt na IP, protože tyto případy z praxe se nikde neřeší a nikdo k nim nechce zastávat stanovisko. Já zkoušela s mým přesčasem i Šubrta, ani se neozval ... Občas položím dotaz díky předplatnému z časopisů, ale stejně se většinou rozhodnu sama, pokud to lze. A konto pracovní doby nemám, odmítám, fuj .., ale chápu, že někde je potřeba a není východisko, bohužel se domnívám, že není dost dobře ještě propracované. Nepomohla jsem vám, ale asi bych zkusila, ač to normálně nedělám, ten IP nebo seminář či dotaz v časopisech. I když se dotáži na MPSV - co vám řeknou, sdělí jen svůj názor, ale s tím, že nejsou příslušni vykládat ZP a konečné stanovisko může dát pouze soud, fakt bych v tu chvíli vraždila ...

• 6. 1. 2010 21:30

RenataH (neregistrovaný)

Dobrý večer, Beto, děkuji za radu, ráno se obrátím na Démonii, protože mě vůbec nenapadá, jak to vyřešit. Jenom pochybuji, že mi stihnou odpovědět do termínu výplaty a já si budu muset v pondělí než odmáčknu to kouzelné tlačítko uzávěrky mezd nějak poradit sama. A eventuelně v dalších mzdách opravovat.
    Na IP se obracet nechci, protože nevěřím tomu, že by mi dokázali poradit (občas tady čtu, jak někomu poradili a nejsem moc přesvědčená o jejich znalostech). Mějte se ...

• 6. 1. 2010 22:11

beta (neregistrovaný)

já s IP také nespolupracuji, ale třeba ve vašem kraji budou zrovna znalí ..., za pokus to stojí. Já jsem učinila pokus před lety na Ústecku a od té doby už jsem to nezkoušela :) ale pravdou je, že za tu dobu už se také "vyučili" a mohou tam být už i jiní, přesto raději spoléhám sama na sebe, ovšem někdy to nejde. Já být vámi, přesto to zkusím, vždyť soudíte jen z doslechu, já se alespoň přesvědčila :) a fungují i na telefon, také můžete zkusit Jakubku na MPSV, ten také odpovídá, s ním mám dobrou zkušenost (pokud tam zrovna je).

• 7. 1. 2010 8:25

RenataH (neregistrovaný)

Nejspíš máte pravdu, bude potřeba se přesvědčit. Pak dám vědět, jakou jsem učinila zkušenost, zda jsem je podceňovala oprávněně nebo zda mě překvapili fundovanou odpovědí. A jak vy jste to vyřešila s tím úrazem v době přesčasu? Já bych asi počítala karenční dobu už od té soboty, vždyť měl přece plánovanou směnu (i když přesčasovou).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).