Re: Dan z prijmu sro a skladove zasoby
Přístí rok dáte do nákladů zase jen pořizovací cenu těch skladových zásob, které prodáte.
Teoreticky - del Vašeho příkladu:
máte na skladě za 1M
v 2010 nenakoupíte nic
prodáte vše, co jste nakoupil v 2009 - příjem 1.4 M
zdaníte zisk 400 000 tis.
NIkdy nezdaňujete dvakrát. Vždy až při prodeji.
Ano, tomu rozumim ale jak bude v uctovani vypadat respektive daneni kdyz neprodam v 2010 vsechno, neco zbyde na skladu ale bude to zbozi, ktere bylo jiz jednou zdaneno. Omlouvam se za mozna hloupe dotazy, ale potrebuji predejit pripadne platebni neschopnosti:)
"v roce 2009 jsem jej koupil, bylo mi zapocteno jako zisk nebot jsem jej neprodal"...v podvojném, účetnictví není nákup zásob započten jako zisk proboha, jen jste jedno své aktivum (peníze) proměnil v jiné aktivum (zboží), obojí je v rozvaze, v aktivech a nedaní se. Prosím kontaktujte nějakou schopnou účetní a poraďte se, nebo se ozvěte, nabízím své služby...
Někdo Vás mylně informoval. Žádné skladové zásoby, pokud je neprodáte, tak do nákladů nevstupují! Zásoby jsou Vaše aktiva, jsou v rozvaze a jsou ve Vašem vlastnictví. Můžete je tam mít jak chcete dlouho, teprve až je prodáte, máte na jedné straně výnos z tržby za ně a na druhé straně je vydáte ze skladu a zaúčtujete do nákladů v nákupní ceně, Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou je Váš zisk, který zdaníte. To o čem jste uvažoval (2 miliony za nákup zásob a jen 1,4 mil. za tržby), je finanční pohled na problém, musíte řešit cash flow, tok peněz, získat zdroje na krytí dalšího nákupu, to se ale daní z příjmu nijak nedotýká.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.