Vlákno názorů k dotazu Tvorba rezervního fondu při založení s.r od MI - Re: opravdu nikdo neví ? >Dobrý den, prosím, s.r.o....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2010 14:30

MI (neregistrovaný)

Re: opravdu nikdo neví ?
    >Dobrý den, prosím, s.r.o. má ve společenské smlouvě,
    >že vytvoří RF při založení a to ve výši 5% ze ZK a poté
    >ročně doplňuje o 5% ze zisku až do 10% ZK. Firma
    >funguje deset let a nikdo nikdy RF nevytvořil. Nyní tuto
    >firmu začínám účtovat a tak bych chtěla tvořit.
    >Vytvořila bych rovnou 10% ze ZK, ale ve smlouvě je, že RF bude
    >tvořen výhradně z peněžních prostředků, které jsou v
    >peněžním ústavu. Tak mi to nějak nedochází, jak to
    >provést. Má společník složit peníze na účet a pak zápis:
    >221/421 . moc děkuji

• 7. 1. 2010 16:13

alen1 (neregistrovaný)

To určitě ne, ta omezující podmínka z banky je tam asi nějaká divná., účtujete 428/421.V plné výši

• 7. 1. 2010 16:44

MI (neregistrovaný)

no to jsem právě původně chtěla, obecně se RF tvoří v prvním roce, kdy byl vytvořen zisk. Ale tady je, že tvorba má být při založení společnosti....tz. podmínka zisku podle mě nehraje roli, kdyby firma měla celých deset let ztrátu...nemohla bych tvořit ze zisku, a tím pádem bych ale byla v rozporu se společenskou smlouvou. :-(

• 7. 1. 2010 17:26

alen1 (neregistrovaný)

Řekla bych, že ustanovení o tvorbě RF z peněžních prostředků je tam asi odporující OZ.
    Normálně to dodatečně vytvořte ze zisku, který je k dispozoci ve výši 10%.Já jsem se také "jistila" ještě tím, že jsem do zápisu z valné hromady nechala napsat, že rezervní fond nebyl vytvořen v plné výší v původních letech, a že se schvaluje dotvoření do 10%.

• 8. 1. 2010 8:01

MI (neregistrovaný)

máte asi pravdu, je to takové celé "divoké", moc děkuji - provedu tedy zápis 428/421 a do zápisu uvedu "jistící" větičku - to je dobrý nápad, když už někdo nevytvořil RF dávno přede mnou, já už to nijak nespasím - hlavně aby na té 421 ta částka byla.
    Díky moc a hezký den a víkend

• 30. 11. 2011 13:47

blanka1 (neregistrovaný)

Dobrý den, já mám přesně stejný problém, jedná se o akciovku, která má dceřinnou společnost na Slovensku a je 100% vlastníkem

Teď teprve se mi do rukou dostala zakladatelská listina Slovenské dcery - firma existuje od r.2007 a nikdo neuděll rezervní fond podle textu zakladatelské listiny.
    Společnost vytvoří při založení rezrevní fond ve výšce 5% základného imania. Tento fond je povinná každoročně doplňovat o sumu najmeneš 5% z čistého zisku vyčísleného v ročnej účtovej uzávierke .. až do výše 10%..(výměna účetního a vylezlo plno kostlivců - nejsou inventury atd.)

Takže akciovka, která vlastní 100% dceřinnou firmu by měla zaplatit. A já teď dumám jak zaúčtuji v matce... 061x367 a těch 5% a zvýší se mi tedy podíl ve firmě v dceřinné společnosti na účtu 061
    a dcera zaúčtuje jak?
    Zvedne se ji 421-- předpis 351x421 a úhrada 221x351

a teď ? jakým kurzem..

děkuji moc za zkušenosti

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).