Re: změna DPH na 20%
Jak to že to neplatim. Jestliže jsem v loňském roce něco koupil a stát mi vrátil 19% a já to za stejnou cenu letos prodám a státu dám 20%, tak o jedno procento přijdu. To je snad jasný. Jestliže zvednu maloobchodní ceny tak, abych tuto "ztrátu" vykompenzoval, odnese to zákazník. Z toho tedy vyplývá, že stát sebere to jedno procento zákazníkovi. Solidní by tedy od státu bylo, aby to jedno procento za zásoby, které jsou na skladě vráti a počkal si na něj, až se to prodá.
Jasně. Chápu, proč to stát udělal,ale myslel jsem, že se spokojí s tím jedním procentem navíc, které vybere z rozdílu nákup-prodej při stejné sazbě, tedy 20%. Takto vlastně jednorázově ukradne jedno procento ze všech zásob, ze kterých vracel DPH19%. To se mi nezdá a není to čistý. Je to v jiném měřítku to samé, jako kdyby naplátce, přecházející na plátcovství, nedostal zpětně DPH za zboží, které má na skladě a byl by při jeho prodeji nucen DPH platit.
Ještě jeden "nefér" příklad mě napadl (bez ohledu na výši sazby DPH):
Neplátce koupí zboží od plátce, prodá zase plátci a ten koncovému zákazníkovi. Koncový zákazník tak zaplatí DPH vlastně 2x
-jednou byla zohledněna v ceně u neplátce, protože si ji nemohl odečíst
- a podruhé ji zaplatí konečnému prodejci
Holt už to tak je, je třeba se s tím smířit a jako občan o tom radši moc nepřemýšlet :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.