Re: do kdy? placení pojištění
Na Vašem místě bych si na jednotlivé úřady zašla, našla si tam konkrétní pracovníky, kteří Vás mají na starosti a jich se zeptala.
Celkově budete mít i lepší orientaci do budoucna.
Na OSSZ OSVČ opravdu od 1 - 20. Toho 20. to musí být připsáno u nich na účtě. Takže bych zadala příkaz raději na 16. Penále je penále
Děkuji za rady,toho chození po vzp a ossz jsem se právě chtěla vyhnout,proto jsem využila novelizace zákona kde říkají že při zahájení činn.stačí zajít a nahlasit na žú a ve formůláři který jsem jim
odevzdala na žú jsem zatrhla že prostřednictvím žú se přihlašuji na
Fú,VZP a Ossž tak tedy předpokládám že je to starost žú .Na to chození po Vzp nemám nervy a hlavně ani čas,pokud jim to žú neoznámí
není to přeci má chyba,a vlastně proč bych tam vůbec chodila? oznámí jim to dle mé žádosti žú a na placení mám číslo účtu nalezené na stránkách vzp. Jak by mě mohla teda vzp trestat za neoznámení ,já přeci využila zákona a podala přihlášku prostřednictvím žú ihned při zahájení a oznámení činn.
Klídek:-) Nikam nechoďte, své povinnosti vůči VZP a OSSZ (PSSZ) jste splnila prostřednictvím jednotného registračního formuláře na ŽÚ.
Zdravotní pojištění: zálohu na pojistné můžete zaplatit kdykoliv během pojištěného měsíce, nejpozději do 8. dne měsíce následujícího. Osmý den už musí mít pojišťovna peníze na svém účtu. Číslo účtu si najdete na stránkách své zdravotní pojišťovny, variabilním symbolem je Vaše rodné číslo. Prosincová záloha je 1.590,- Kč, od ledna 2010 činí minimální záloha na ZP 1.601,- Kč.
Sociální pojištění: zálohu platíte mezi prvním a dvacátým dnem následujícího měsíce. OSSZ by Vám měla poslat dopis s informacemi a hlavně s variabilním symbolem, které Vám přidělila pro platby pojistného. Záloha na prosinec 2009 činí 1.720,- Kč (zaplatíte nejpozději do 20.1.2010), od ledna 2010 jsou minimální zálohy zvýšeny na 1.731,- Kč .
Ještě musím upřesnit SP. Zálohy jsou sice zvýšené, ale až do doby podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2009 můžete platit zálohy v původní výši 1.720,- Kč. Rozdíl mezi minimálním pojistným (1.731,-) a zaplacenými nižšími zálohami za první měsíce roku 2010 srovnáte při vyúčtování záloh na jaře roku 2011.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.