Re: problém na fú- výměření dle pomůcek?
pročtěte si to celé:-) jedná se hlavně o případy, kdy na aukru prodávají věci nové (jen tam koukněte kolik toho je - jde hlavně o oblečení, boty, telefony, elektroniku apod.) - tam je to jasný. to mají zdanit. pokud prodáte svůj majetek, který již nepotřebujete, je osvobozeno. pokud je pochybnost (nakupujete např. knihy a obratem je dražíte) musíte to prokázat. pochybuji, že když někdo jednorázově (půl roku např.) prodává staré knihy, tak vám je budou chtít dodanit. pokud knihy prodáváte (i staré) rok, dva, tři, a je jich takové množství, že byste musel mít pronajatou halu na jejich uskladnění, asi budete muset prokazovat. totéž např. nábytek. když prodáte pět starých skříní, určitě vám fú neprokáže, že to nebyl váš osobní majetek. pokud je budete prodávat ve velkém množství, už to budou chtít prokázat.
obecně prostě KAŽDÝ váš příjem podléhá dani, pouze pokud jde o osvobozený tak ne.
Moc děkuji za upřesnění všem,jen mě ještě napadla taková otázečka k tomuto problému.
Když tedy nemá na ty věci doklady aby prokázal kolik to stálo (u někderých let je to i pár let a že některé věci byli nové?...no co leželi ve sklepě pěkně v krabicích...) potřebuje tedy nějaké prohlášení nebo kupní smlouvu aby tím prokázal výdaje kolik byla pořizovací cena? A teď... Co když třeba jeho soused mu v roce 2001 prodal sbírku za 5t. ,v roce 2006 za 3t. v roce 1999 mu prodal komlet oblečků za 3t.,v roce 98 ty staré teláky 200kč a kosmetiku 350kč... Na vše si dají potvrzení .Bude to stačit jako výdaje? Asi řeknete že v té době měl zase danit příjmy soused ale ten zas řekne že to bylo osvobozeno od daně nebo to bylo vždy pod částkou co se v té době muselo danit...A pak i kdyby tak bylo to před více roky a to by již fú nemohl dodanit...Prostě když tak nad tím přemýšlím ty výdaje by tím to potvrzením souseda stačila? Když to vezmu do extrému co když má sousedů víc... Velmi děkuji za vaše rady a názory.
Děkuji za odpověď jen poznámku ptal jsem se když člověk ....nepsal jsem o sobě ale to není vůbec podstatné...
Vaše odpověď jak ošidit ... proč ošidit ? jen se ptám zda když soused potvrdí že tomu člověku v době před lety ty věci prodal ...vždyt to je pravda. Bude to jako stačit proto aby na něco takto měl potvrzen výdaj?
Děkuji vám a pěkný den.
Prosím vás kosmetika , oblečení , sbírka autíček atd.to je snad jedno co prostě mě jen zajímá zda stačí když člověku na ty výdaje dá potvrzení třeba soused který potvrdí že od něj člověk pře x dobou koupil. Nechápu proč by člověku nemohl prodat věc soused,nebo někdo třeba z rodiny. Nicméně otázka zní aby měl člověk jak uplatnit výdaje potřebuje potvrzení o koupi a je snad jedno kdo mu to potvrdí ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.