Re: paušál u soukr.vozu+jaké další výdaj
Částka 5000,00 = paušál na dopravu = zahrnuje pohonné hmoty a parkovné. Pokud používáte i k soukromým účelům, pak lze uplatnit pouze 80 % z této částky = 4000,00 Kč. Ostatní výdaje na auto (opravy, údržba, pneu, mytí auta, odpisy DHM) uplatníte jako daňový výdej rovněž pouze ve výši 80 % z celkově vynaložené částky pro účely daně z příjmů. Jedinou SD uplatníte v plné výši.
Děkuji oboum ale teď nevím co si s toho mám vybrat,odpovědi si odporují.Takže upltním pouze 4000,- měsíčně paušál což je 80% když je to soukr.auto které není v majetku firmy a je používáno i k soukr.cestám a tedy nic jiného upltnit nemohu?
Omlouvám se, úplně jsem přehlédla, že auto není v OM. Zaměřila jsem se na výdaje související s provozem auta.
Pak můžete uplatnit 3,90 základní náhrady za každý ujetý km + SD. Nemůžete si uplatnit náhrady za PHM, ta jsou obsaženy v paušální částce.
Doposud jsem uplatňoval prm.spotřebaXprům.cena PHM děleno 100+sazba náhrady na 1 km x počet ujetých kilometrů tuto částku + sil.daň jsem dal do nákladů, nerozumím pořád pokud bych pro rok 2009 chtěl použít ten paušál 4000Kč měsíčně + sil.daň tak co ještě mohu upltnit myslím že tu sazbu již ne.
aha takže mohu uplatnit měsíčně 4000Kč platbu silniční daně a 3,9 Kč x počet ujetých kilometru.Tady již nemohu používat výpočet jako jsem použil vloni.Jde buď uplatnit jednu variantu nebo druhou.Pokud nebudu chtít vést knihu jízd mohu uplatnit pouze ten měsíční paušál.+ zaplacenou sil.daň?
>>>>>>Částka 5000,00 = paušál na dopravu = zahrnuje pohonné
>>>>>>hmoty a parkovné. Pokud používáte i k soukromým
>>>>>>účelům, pak lze uplatnit pouze 80 % z této částky =
>>>>>>4000,00
>>>>>>Kč. Ostatní výdaje na auto (opravy, údržba, pneu,
>>>>>>mytí
>>>>>>auta, odpisy DHM) uplatníte jako daňový výdej rovněž
>>>>>>pouze ve výši 80 % z celkově vynaložené částky pro
>>>>>>účely daně z příjmů. Jedinou SD uplatníte v plné
>>>>>>výši.
>>>>>>
>>>Nejsem si jista zda nemůžete uplatnit 3,90 základní
>>>náhradu, když je auto Vaše, přečtěte si odpovědi na
>>>stránkách www.jakpodnikat.cz diskusi.
>>Omlouvám se, úplně jsem přehlédla, že auto není v OM.
>>Zaměřila jsem se na výdaje související s provozem
>>auta.
>>Pak můžete uplatnit 3,90 základní náhrady za každý
>>ujetý km + SD. Nemůžete si uplatnit náhrady za PHM,
>>ta
>>jsou obsaženy v paušální částce.
>Doposud jsem uplatňoval prm.spotřebaXprům.cena PHM
>děleno 100+sazba náhrady na 1 km x počet ujetých
>kilometrů tuto částku + sil.daň jsem dal do nákladů, nerozumím
>pořád pokud bych pro rok 2009 chtěl použít ten paušál
>4000Kč měsíčně + sil.daň tak co ještě mohu upltnit
>myslím že tu sazbu již ne.
Nemůžete uplatnit prům.spotřebaXprům.cena PHM
>děleno 100 x počet ujetých km. Viz. § 25 odst. 1 písm. zp) = U silničního motorového vozidla, u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, nelze dále uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty , t.j..
Lze aler uplatnit sazbu základní náhrady ve výši 3,90 na ujetý km.
Ano, je to tak, jak píší KOVaříčkové v zápise z 21.10.2009
ALE jako u Fšehio:¨
- buď paušál a bez knihy jízd,
- nebo paušál a kniha jízd* prokazující jízdy (t.z. ujeté km)
a dle té možno uplatnit základní náhradu (3,90 K訧24/2/k/3)
str. 42
To znamená, že u najatých vozidel lze jako daňový výdaj
uplatňovat nájemné a u vozidel nezahrnutých do obchodního majetku nelze vyloučit uplatněnívýdaje ve výši sazby základní náhrady
>>Tak doteďka jsem po vysvětlení od odborníka myslel,
>>že
>>uplatním silniční daň a 4.000,.-Kč, víc ani ťuk, a Vy
>>píšete, že ještě 3,90 za každý km? Je to skutečně tak
>>nebo tomu už vůbec nerozumím? Tato oblast je por mne
>>španělskem.
>********************************************
>Ano, je to tak, jak píší KOVaříčkové v zápise z
>21.10.2009
>ALE jako u Fšehio:¨
>- buď paušál a bez knihy jízd,
>- nebo paušál a kniha jízd* prokazující jízdy (t.z.
>ujeté km)
>a dle té možno uplatnit základní náhradu (3,90
>K訧24/2/k/3)
>str. 42
>To znamená, že u najatých vozidel lze jako daňový
>výdaj
>uplatňovat nájemné a u vozidel nezahrnutých do
>obchodního majetku nelze vyloučit uplatněnívýdaje ve výši
>sazby základní náhrady
Podstatou PAUŠÁLŮ (§24/2/zt) snad je nevedení knih/y jízd*
nebo obdobných evidencí obsahujících informace dle D-300
k§24 bod 24
24. Pro účely uplatnění daňových výdajů na pohonné hmoty, pokud správce daně nestanoví jinak, vede poplatník evidenci jízd tak, aby takto vynaložené výdaje (náklady) mohl prokázat (§ 24 odst. 1 zákona). V evidenci jízd jsou uváděny minimálně tyto údaje:
datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté km.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, registrační značce (státní poznávací značce), stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla).
Těmito evidencemi jsou prokazovány ujeté km dle kterých možno
uplatňovat základní náhrady a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty nebo v prokázané výši.
A od té prokázané výše (paragony/faktury/karty) se odvíjí i možnost nákupů dle spotřeby a s tím spojené i úhrady nákupů a tím ji jejich uplatněné VČETNĚ DPH.
Dobrý den, prosím o ještě jednu radu - na začátku byly zmíněny i další náklady spojené s provozem auta. Mám auto v OM,používám i soukromě - budu uplatňovat 80% bez knihy jízd. Další náklady spojené s provozem - např. nákup pneu, opravy auta, dálniční známka a pod. se také uplatňuje jen ve výši 80% ? Jak to ve firmě zdokladuji , že to začnu od 1.1.2010 dělat jinak - udělám nejaký vnitřní přepis, kde to uvedu ?
Děkuji mockrát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.