Re: Ukončení podnikání
taro prosím mohla bych se Vás zeptat na toto: Když ukončuji podnikání k 31.12.2009 , DE, výdaje uplatněné paušálem. Zbyly mi v evidenci dvě pohledávky, tyto dodaním v tabulce E - o tyto pohledávky se mi zvedne základ daně. Tomu rozumím, jedná se mi o přehledy na SP a ZP, i v těchto přehledech musím navýšit o neuhrazené pohledávky částku v kolonce příjmy? Budu vděčná za radu
děkuji
V přehledu pro SP nemusíte nic navyšovat, na řádku 21 vyplňujete daňový základ, dodaněné pohledávky jsou v daňovém základu zahrnuty.
V přehledu pro ZP také nic nenavyšujete. Chtějí znát rozdíl příjmů a výdajů, úprava základu daně není příjmem, ani výdajem.
paní zdeno, děkuji moc, jsem pěkná trubka :-), v počítačí ještě nemám přehledy pro rok 2009, ale staré pro rok 2008....nenapadlo mě, že tam bude taková úprava. Kdybych se koukla na stránky sociálky a tam se podívala na nový formulář, tak mi to bylo jasné hned. Ale pro zdrávku jsou stále kolonky příjmy a výdaje..pokud tedy nezahrnu pohledávky do příjmů...co potom s tím, když v roce 2010 tyto pohledávky dostanu zaplacené (a to určitě dostanu), podám nějaký další přehled jen na VZP, kde příjem uvedu??? Jsem z toho zmatená, pro jednu instituci uvádím ZD (kde mám již pohledávky zahrnuté) a pro jednu instituci to nemusím? Moc Vám děkuji za trpělivost.
P.S: ještě před tím, než jsem objevila Vaši odpověď, tak jsem dotaz znovu zadávala......
no to úplně chápu, že v roce 2010 se již nebude jednat o OSVČ, ale jsem zmatená z toho, proč jedné instituci z pohledávek platit a druhé ne :-( i když v tomto státě se není co divit
teď o něco výš mi odpověděla tara a tvrdí, že se příjmy o tyto neuhr. pohledávky navyšují....ach jo.....
je pravda, že u přehledu na VZP v poučení píší, ať člověk uvede pouze veškeré příjmy...souhlasím s Vámi, že úprava základu daně není příjem. děkuji....ale teď vážně nevím, co dělat, :-)))
paní Zdeno, v žádném případě ty tajtrdlíky nebudu podporovat.....naštěstí se k mému hořejšímu dotazu přidal(a) trubka a potvrdila vaší odpověď. Trubka poradil(a), že v daních a socce a zdrávce nemám hledat logiku...a to byl můj problém. :-) MOc moc moc děkuji.
Vřele s Vámi souhlasím, jestli chtějí vybírat pojistné, tak ať si napíší zákon, na základě kterého ho budou moci opravdu vybrat. U SP a ZP zřejmě opravdu žádná logika neexistuje a jestli ano, tak mi zcela unikla. Už samotný výraz pojistné ve mně vzbuzuje pochybnosti, vždyť ono se to chová docela jako daň:-)
Jinak k autorovi Trubka: myslím, že je rodu mužského. Pokud si pamatuji jeho příspěvky, tak všechny opravdu na úrovni, na jeho radu se lze spolehnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.