Re: spolupracující osoby
Je to v§13 ZDP. Po zavedení jednotné sazby daně je spolupráce výhodná pouze v těchto případech:
- spolupracující osoba nemá žádné své zdanitelné příjmy, takže nemůže uplatnit slevy na dani a odpočty od základu daně
- spolupracující osoba sice má zdanitelné příjmy, ale vypočtený základ daně neumožní uplatnit v plné výši slevy na dani a odpočty
- podnikatel je v daňové ztrátě a převedení podílu daňové ztráty na spolupracující osobu, která má vyšší základ daně, sníží daňové zatížení této spolupracující osoby
Podmínky při spolupráci manžela: ( krom společné domácnosti)
- podíl příjmů a výdajů připadající na manžela je maximálně 50%
- příjmy po odpočtu výdajů připadající na manžela jsou maximálně 540 000 Kč při spolupráci po celý rok, nebo 45 000 Kč za každý měsíc spolupráce
- příjmy a výdaje nelze rozdělit na manžela, n kterého si podnikatel uplatńuje slevu na dani
Na spolupracující osoby lze převést pouze příjmy z podnikání a jiné SVČ (dle §7 ZDP) a je možné spolupráci využít, ať už poplatník vede DE a nebo uplatňuje výdaje % z příjmů.
Na spolupracující osoby nelze rozdělit.
- podíly na zisku v.o.s. a komplementářů k.s.
- příjmy dle §§6, 8-10 ZDP
- dary, odčitatelné položky, slevy na dani, úroky z úvěrů
Spol. osoba dle pokynu D-219 má povinnost oznámit zahájení spolupráce do 30 dnů místně příslušnému správci daně. (V tom vidím asi největší problém, nevím, jak je to v praxi na jiných fin.úřadech, ale co já vím, nechtějí spolupracující osoby zpětně registrovat)
Re: spolupracující osoby
dobrý den, připojím se se svými zkušenostmi....naprosto souhlasím s výše popsaným postupem. Jsem OSVČ a můj manžel také. Já, jelikož mám ze své činnosti malé příjmy....a neuplatním si tedy celou slevu na poplatníka, manžel na mě část svých příjmů a výdajů převede. Taktéž je to se soc. a zdrav. Vztahuje se na mě minimální vyměřovací základ....takže, když na mě manžel přehodí příjmy a výdaje...vůbec mi to neuškodí, stále zůstávám na minimálních zálohách a manželovi to pomůže. Oznámila jsem tuto spolupráci na všechny úřady a u VZP byl problém...tvrdili, že to takto nelze mezi dvěma OSVČ...tak jsem si ale stála za svým, paní kontaktovala někoho "nahoře" a bylo to odsouhlaseno a dokonce oznámeno, že jsem toto oznámení o spolupráci vůbec nemusela podávat, ale na PSSZ to zase chtěli...dokonce chtěli manželovo .R.Č., aby ověřili na příslušné sociálce, zda je skutečně OSVČ. (máme totiž rodílná bydliště, ale sdílíme společnou domácnost). Takže co úřad...to jiná zkušenost
:-), chvilku mi to trvalo, než se to oběhalo. S tou zpětnou registrací jsem já zase slyšela, že to lze, takže je to opravdu kraj od kraje, úředník od úředníka :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.