Vlákno názorů k dotazu Příspěvek zaměstnavatele na živ.poj. od Kamila II - Re: Příspěvek zaměstnavatele na živ.poj. Zaměstnavatel to má v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2010 14:49

Kamila II (neregistrovaný)

Re: Příspěvek zaměstnavatele na živ.poj.
    Zaměstnavatel to má v nákladech, zaměstnanci normálně zdaníte. Přidáte ke mzdě, jako nepeněžní příjem.

• 14. 1. 2010 15:27

Piskoleta (neregistrovaný)

A prosím pojistná smlouva bude u toho životního pojištění na koho? Zaměstnavatele nebo zaměstnance? Chápu, že pojištěný bude zaměstnanec. Děkuji

• 14. 1. 2010 15:54

Jiřina 77 (neregistrovaný)

Pojistníkem je zaměstnanec a zaměstnavatel je ve smlouvě uvedený jako plátce životního pojištění.
    Tak že je z těch 477,-- korun jen odvod daně z příjmu a zaměstnavatel to může dát do nákladů i když to bude nad rámec těch 24.000,- za rok?

• 14. 1. 2010 18:44

beta (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,budeme přispívat zaměstnanci 1.000,--
    >>>>měsíčně na penzijní a 1.477,-- na životní.A zde
    >>>>potřebuji
    >>>>poradit,ty 2.000,-- měsíčně jsou mi jasné,zaměstnanec
    >>>>má
    >>>>osvobozeno a zaměstnavatel má daňový náklad.Ovšem
    >>>>nevím si rady,jaký dopad bude mít měsíčně na
    >>>>zaměstnance
    >>>>těch 477,-- korun a jak zaúčtovat.Poradíte?
    >>>
    >>>Zaměstnavatel to má v nákladech, zaměstnanci normálně
    >>>zdaníte. Přidáte ke mzdě, jako nepeněžní příjem.
    >>>
    >>A prosím pojistná smlouva bude u toho životního
    >>pojištění na koho? Zaměstnavatele nebo zaměstnance?
    >>Chápu,
    >>že pojištěný bude zaměstnanec. Děkuji
    >Pojistníkem je zaměstnanec a zaměstnavatel je ve
    >smlouvě uvedený jako plátce životního pojištění.

No, já tedy nevím, ale plátce životního pojištění, aby vše splňovalo literu zákona musí být také zaměstnanec, tzn. pojištěný a pojistník je zaměstnanec, z-tel může pouze přispívat na z-covo ŽP, aby to měl v nákladech, ne ...? Nákladům nerozumím, to je pravda, ale pokud by to bylo tak, že ŽP vysloveně platí z-tel, pak by - dle mého názoru, zaměstnanec nemohl uplatnit odečet platebn na ŽP v RZ či v DAP, jelikož pojistník nerovná se pojištěný.

>Tak že je z těch 477,-- korun jen odvod daně z příjmu
    >a zaměstnavatel to může dát do nákladů i když to bude
    >nad rámec těch 24.000,- za rok?

• 14. 1. 2010 20:14

Jiřina 77 (neregistrovaný)

Ale tady o RZ vůbec nebyla řeč,zaměstnanec o to vůbec nestojí aby si mohl uplatnit slevu odvodu na ŽP.Jediné co jsem chtěla vědět bylo,jestli si mohu jako zaměstnavatel dát do nákladů i částku,kterou přispěji zaměstnaci nad 24.000,-- ročně a co musí odvést zaměstnanec z částky nad 24.000,- (myslám tím zda s daní i ZP a SP).Děkuji všem za další příspěvky k problému.

• 14. 1. 2010 20:48

beta (neregistrovaný)

Vím, že o RZ nebyla řeč, tedy jinak - v úvodu vašeho dotazu jste sdělila: vím, že 2000 má z-ec osvobozené, proto jsem reagovala - pakliže by pojistníkem byl zaměstnavatel (jak jsem pochopila z vašeho dotazu), nebude osvobozené pro z-ce, protože od daně jsou osvobozeny viz § 6 ZDP odst. 9 písm. p) .... na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem jako pojistníkem a pojišťovnou ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).