Re: Prosím poraďte-co zvolit DPP+1/2 úva
Pokud chcete pracovat 8 hodin denně, pak bude nejlepší kombinace 1/2 úvazku + dohoda o provedení práce. Až bude vyčerpán limit 150 hodin, změnit tuto dohodu na DPČ. Prohlášení podepsat u 1/2 úvazku. U DPP se nebude srážet soc.a zdr. pojištění.
Děkuji moc za odpověď. V tom případě, pokud dobře počítám, by vyšla u 1/2 úvazku čistá mzda 12115,-Kč a u DPP 6800 (z těch 8000 bych zaplatila 1 200,-Kč, ale ty by se mi už nikdy nevrátili, když prohlášení bude u 1/2 úvazku,že?)
A u toho DPP, já ty peníze dostanu čili 8000,-Kč na ruku a z toho to musím odvést já?
Děkuji moc
Lůca
>>>Dobrý den, moc prosím o radu.
>>>1)Mám možnost nastoupit do zaměstnání na 1/2 úvazek
>>>za
>>>12000 hrubého.
>>>2)Mám možnost současně na jiném místě pracovat na
>>>dohodu o provedení práce, vychází to za měsíc na
>>>8000,-
>>>Kč
>>>A nebo bych si mohla vybrat u této druhé možnosti DPČ
>>>(8000).
>>>Můžete mi poradit, kde bude nejlepší podepsat
>>>prohlášení (mám možnosti odpočtu na sebe a na 2
>>>děti).
>>>A jakou
>>>formu kombinace zvlolit?
>>>V současné době jsem osoba bez příjmu a platím si ZP
>>>sama.
>>>Děkujíi moc všem!
>>>Lůca
>>Pokud chcete pracovat 8 hodin denně, pak bude
>>nejlepší
>>kombinace 1/2 úvazku + dohoda o provedení práce. Až
>>bude vyčerpán limit 150 hodin, změnit tuto dohodu na
>>DPČ. Prohlášení podepsat u 1/2 úvazku. U DPP se
>>nebude
>>srážet soc.a zdr. pojištění.
>Děkuji moc za odpověď. V tom případě, pokud dobře
>počítám, by vyšla u 1/2 úvazku čistá mzda 12115,-Kč a u
>DPP 6800 (z těch 8000 bych zaplatila 1 200,-Kč, ale ty
>by se mi už nikdy nevrátili, když prohlášení bude u
>1/2 úvazku,že?)
>A u toho DPP, já ty peníze dostanu čili 8000,-Kč na
>ruku a z toho to musím odvést já?
>Děkuji moc
>Lůca
musíte si určit, u kterého zam-tele podepíšete daň.prohl., tam budete uplatňovat slevy a podle toho bude mzda v čistém
u dalšího zam-tele nesmíte podepsat daň. prohl. a tam bude daněno dle příjmu, pokud budete mít příjem nad 5000Kč (hrubého), potom bude daněno zálohovou daní (tu zam-tel také odvede)
v tomto případě si budete muset od obou zam-telů vyžádat potvrz. o zdan. př. (na zač. příštího roku) a budete muset podávat příští rok daň. přiznání na FÚ
při nepodepsaném prohl. a příjmu do 5000Kč (v hrubém) je srážková daň - ta je konečná, nejde do daň. př.
Takže pokud tomu správně rozumím, jeli DPP do 5000,-Kč je sražena srážková daň, ta se odečte z toho mého hrubého příjmu, zam-tel ji odvede a mě dá o tu část daně méně.Tu potom již nikde ten příjem do DP neuvádím?
Pokud je příjem nad 5000, - daň bude 15% zálohová, zam-tel ji srazí mě dá opět o tu daň méně a tu odvede. Takže já dostanu 4250,-Kč?
Lůca
Jak uvádí poslední příspěvek pokud všechny příjmy budou přesahovat přes 5.000,- bude se z nich srážet zálohová daň a pak si budete muset sama na FÚ udělat daňové přiznání. U všech příjmů bude sražena daň i odvody( zdr.+soc.) zaměstnavatelem. Jen u dohody o provedení práce se odvody nesráží. Nevím co známená, že vám dají peníze na ruku. Pokud máte uzavřenou DPP, musí zaměstnavatel srazit daň a nemůže vyplatit hrubou mzdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.