Re: Zahájení podnikání a hned přerušení
Uvidíte, co Vám řeknou na ŽÚ. Pokud nepůjde ohlášení živnosti zrušit a vydají živnostenské oprávnění, tak není problém okamžitě podat Změnový list a živnost hned od prvního dne přerušit. V řádku 04 Změnového listu pak zároveň oznámíte přerušení (vlastně nezahájení) činnosti zdravotní pojišťovně a OSSZ.
Díky za odpověď, ale asi bude ŽL vyhotoven. Tak by syn podal okamžikem předání i změnový list, jak navrhujete. Snad není ani první ani poslední, co se unáhlil a nezjistil si další věci kolem podnikání. a placení záloh SaZP. Na ÚP by tedy řekl, že není výdělečně činný, ani není OSVČ a má zájem na tom, aby byl veden na ÚP zatím nadále - pokud si nesežene práci.
pozor na to v době kdy je veden na úp nemůže být Osvč (ani jeden den) jinak ho vyřadí úp na delší dobu.Prostě na úp nesmíte být registrován pokud nemáte zrušen nebo přerušen živ.list.
Vím to z vlastní zkušenosti,kdy jsem si při vedení na úp chtěla vydělat asi 2tis. měsíčně podporu jsem od nich nebrala stejně žádnou) a nešlo to,hlavně že jinak ( bez žl) si vydělat na brigádách lze a být na úp.
To mě fakt hlava nebere,bez žl na úp lze být a ještě si lze přivydělat,a s žl ne .Trochu divný zákon.
Já vím, podporu bere z ÚP do 31.1., ŽL původně chtěl od 1.2. Takže pokud to nepůjde zrušit, musí požádat příští týden o pozastavení, aby mohl být na ÚP veden - bez podpory, zatím jen kvůli placení pojištění. Snad to tak bud/e možné, pokud se dohodne na živn. úřadě. Ale fakt je to díra v zákoně - přivydělat si jinak lidé mohou do 4 tis. Kč, ale na ŽL ne.
Samotný fakt, že má aktivní živnostenské oprávnění, není překážkou pro vedení v evidenci ÚP. Nesmí být ale ani na jediný den evidovaný na OSSZ jako osoba samostatně výdělečně činná. Je možné, že syn v jednotném registračním formuláři pouze ohlásil živnost a nevyplnil části C (oznámení správě sociálního zabezpečení) a D (oznámení zdravotní pojišťovně) s tím, že potřebná oznámení provede sám, nikoliv prostřednictvím ŽÚ. Nebo uvedené části vyplnil a ve středu se na ŽÚ dohodne, že tento požadavek ruší. Věřím, že se hned v pondělí domluvíte s ŽÚ, do té doby můžete být klidná.
Paní Zdeno, díky za povzbuzující informaci. Část C+D ve formuláři vyplnil .Úředník mu to řekl a syn,nemaje všechny informace,tyto části vyplnil s datem zahájení činnosti 1.2.10.Ale snad ještě není vše ztraceno a ŽÚ ho jako OSVČ s předstihem SSZ a ZP neohlásil.
I kdyby náhodou ŽÚ syna ohlásil s předstihem, tak se stále ještě nic neděje. Syn může hned podat změnový list a prostřednictvím ŽÚ oznámit přerušení, nebo bude mít dost času na to, aby si do 1.2. zašel na OSSZ i na ZP a tam vše uvedl na pravou míru.
Já měla uplně jinou zkušenost,měla jsem aktivní žl ale nebyla nikde hlášená na ossz a zp (udělala jsem si kdysi žl ale podnikat pak nežačala) a když jsem se šla registrovat v Praze na ÚP tak se mně ptala úřednice máte živnosták? -máte? tak to ho musíte bud zrušit nebo pozastavit jinak se na úp nemůžete registrovat!A oni si to ověřují přes vyhledávání podnikatelského subjektu tam máte zápis kdy byl žl vydán a zda je čí není pozastaven.
Sama úřednice mi řekla že potřebuje vidět zápis o přerušení jinak mě nezaregistruje.
Úřednice z úřadu práce (proboha, kdo jiný?) by snad měla znát zákon o zaměstnanosti.
§ 25, odst. 1/b):
(1) Uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon dále nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není
b) osobou samostatně výdělečně činnou; za osobu samostatně výdělečně činnou se považuje fyzická osoba, která se pro účely důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu27) považuje za osobu samostatně výdělečně činnou,
Pokud máte aktivní ŽL, ale neoznámila jste na PSSZ zahájení samostatné výdělečné činnosti, pak nejste fyzickou osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za OSVČ.
Požadavek úřednice na předložení jakéhokoliv zápisu od živnostenského úřadu byl podle mého názoru nezákonný.
Ano taky jsem jí to říkala paní já vůbec podnikat nezačala ale ona na mě musíte to mít psané jako přerušené nebo zrušit.
Tak jsem šla a pozastavila i když nikdy nezačala.
Přinesla jí papír o pozastavení a po té mě teprve zaregistrovala.
To že na každého asi jdou jinak je mi jasné nebot tam byl taxikář a ten mi říkal že se jde registrovat jen když nemá práci ( a aby si nemusel platit zp a soc.)a žl měl aktivní
večer si pěkně jezdil na černo (bez vědomí úp) a kdyby něco tak žl měl a nepozastaven.
Ale takový je život.
Naštěstí už na úp nejsem ty jejich nabídky a posílání na nesmyslné práce (kde bylo již hned jasné že mě nevezmou) a vybírat jsem si nemohla...
Podporu jsem stejně od nich nebrala a to že za mě zaplatil úp zdr.poj..... to mi za to chození tam každých 14 dní (a celý den tam trčet než na mě přijde řada)nestálo.Raději jsem koncem roku začala na žl a jsem svým pánem a úp se již z vysoka vyhnu.
Přeji vám mnoho štěstí bez promlémů na úřadech.
Zdravím,jednání na úřadech je někdy opravdu složité a záleží, na koho narazíte, i když samozřejmě musí jednat ve smyslu zákona. Rovněž si myslím,že pokud se nepřihlásí jako OSVČ na SP a ZP, ŽL by snad nemusel pozastavovat.Uvidíme,jak nám to vysvětlí v Brně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.